Top 5 božićnih filmova za sve ljubitelje sf&f-a

Božićni filmovi većinom su tople obiteljske priče ili komedije, povremeno s otklonom prema žanru. U njiima se pojavljuju duhovi, anđeli ili Djed Mraz, ali vrlo malo od tih filmova predstavlja ono što smatramo žanrovskim uratkom. Postoje i, strogo gledano, sf filmovi u kojima se na neki način okrzne blagdansko ozračje, ali rijetko ih smatramo božićnim filmovima. Ipak, postoje naprosto dobri filmovi koji jesu i božićni, a mi smo na svoju proćišćenu listu uvrstili njih pet koje naprosto ne smijete propustiti (ponovo pogledati)…

Gremlini (Gremlins, 1984)
Popularan monster movie Joea Dantea, iako hororac, izmamit će vam osmijeh na lice. Zamislite što se može dogoditi ako prekršite pravila o brizi za neobičnim kućnim ljubimcem.

Brazil (Brazil, 1985)
Fenomenalan film Terryja Gilliama, distopijska je satira u kojoj u gotovo svakom trenutku postoji kontrast između blagdanskog raspoloženja površine i dekadentne policijske države u pozadini.

Predbožićna noćna mora (The Nightmare Before Christmas, 1993)
Izniman animirani film nastao prema priči Tima Bartona u kojoj Jack Skellington iz grada “Noći vještica” odlučuje otvoriti portal prema Božić-gradu u želji da proslavi blagdan kojem ne pripada.

Božićna priča (A Christmas Carol, 1999)
Nastao prema istoimenome kratkom romanu Charlesa Dickensa, film Božićna priča ekraniziran je u nebrojeno oblika, no mi smo izdvojili onu verziju u kojoj glavnu ulogu tumači Patrick Stewart.

Rare Exports: A Christmas Tale, 2010.
Finski hororac Jalmarija Helandera je film u kojem se razotkriva mračna tajna Djeda Mraza i obavezno ga trebate pogledati. Nastao je prema istoimenom kratkom filmu iz 2003. godine.

Check Also

Prvi trailer za Syfy-jevu seriju Vagrant Queen

Nova Syfy-jeva serija Vagrant Queen stiže 27. ožujka. Riječ je o adaptaciji popularnog strip serijala …

Star Trek: Discovery, otkriven je prvi promo art za 3. sezonu

Za sada se čini da će ovo biti jako dobra godina za Star Trek. Trenutno …

Web Statistics