Home / Fandom / Konvencije / Sraz svjetova na 21. konvenciji fantastike Rikon

Sraz svjetova na 21. konvenciji fantastike Rikon

Od 05. do 07. listopada 2018. godine na Filozofskom fakultetu u Rijeci održat će se konvencija fantastike Rikon u organizaciji Udruge 3. zmaj.

Rikon, koji se u Rijeci održava još od 1997. godine, u sklopu svog 21. izdanja ljubiteljima fantastike, fantasyja, horora i najnovijih dostignuća u znanosti ponudit će 3 dana predavanja, tribina, predstavljanja književnih izdanja i igara, kreativnih radionica, kvizova, izložbi te cosplaya. Ovogodišnji, do sada najjači i najduži program Rikona, svojevrsni je zalet za 2020. godinu kada će se u Rijeci održati europska konvencija znanstvene fantastike Eurocon. Udruga 3. zmaj, odnosno konvencija Rikon, osvojila je nominaciju za organizaciju Eurocona koji će se u godini riječkog predsjedanja kao Europske prijestolnice kulture održati kao nadogradnja na Rikon 2020. te ugostiti brojne međunarodne goste.

Program ovogodišnjeg Rikona počinje u petak, 05. listopada u 18:00 sati i traje do ponoći, a u subotu, 06. listopada od 15:00 sati do ponoći. Ove godine konvencija širi svoj redovni program i na treći dan, pa sve posjetitelje čeka mnoštvo programa i u nedjelju 07. listopada od 12:00 do 17:00 sati, a tu je naravno i neizostavni, tradicionalni dječji program isti dan u trajanju od 11:00 do 14:00 sati.

Rikonska počasna gošća ove godine je Aliette de Bodard, višestruko nagrađivana spisateljica. Na Rikonu će predstaviti svoj rad, te održati i književnu radionicu koja će zasigurno biti od pomoći svima koji žele napisati priču ili roman. Aliette će prilikom predstavljanja podijeliti svoja iskustva sa stvaranjem svijeta i pisanjem priča iz svog bogatog književnog univerzuma Xuya, u kojem su astečka i azijske civilizacije pretekle zapadne u svemirskoj utrci. Povodom gostovanja Aliette de de Bodard, Hangar 7 će predstaviti i zbirku iz Xuya svemira za koju je odabrano 11, mahom nagrađivanih i najboljih priča i novela. Knjiga pod naslovom “Kuća Jaguara, u sjeni i druge priče iz Xuya svemira“, peta u biblioteci Orion, jedinstvena je takva kolekcija u svijetu. Naime, do sada su priče iz Xuya svemira objavljivane samo u časopisima i antologijama, ali nisu doživjele jedno ovakvo “skupno” izdanje. Za hrvatsko izdanje, de Bodard je napisala i uvodnu riječ.

Tema ovogodišnjeg Rikona je “sraz svjetova“, kako u doslovnom tako i u prenesenom i najširem mogućem značenju: od susreta različitih kultura i stavova do promjena već ukorijenjenih pogleda. U sklopu te teme Tomislav Miletić održat će predavanje o mogućnostima kontakta između ljudske i drugih civilizacija u našoj galaksiji te kakve bi bile posljedice takvog susreta. Vanesa Ujčić Ožbolt ponuditi će nam odgovore na mnoga pitanja o Marsu, uključujući dilemu je li nekad to bio sasvim drugačiji svijet od onog kakvim ga obično zamišljamo, a Ingeborg Fülepp govoriti će o stvarnoj i virtualnoj stvarnosti te sve tanjoj granici između njih. Boris Ružić govoriti će o utjecaju suvremene tehnologije na gledatelje. Susret između umjetnika i njihove publike plodna je tema pa će tako ove godine Ivana Delač govoriti o fanovskim uratcima, a Antonija Mežnarić o odnosu obožavatelja djela iz popularne kulture kako prema djelu i njegovom tvorcu, tako i prema obožavateljima drugih djela.

Književni segment ove godine zastupaju već redoviti predavači Marko Fančović s pregledom razvoja herojskog fantasya i Milena Benini s predavanjem o najslavnijem piscu za kojeg nikad niste čuli, a Lahorka Jurčić govoriti će o psihologiji bajki. Aleksandar Žiljak pak ima zanimljivo tumačenje Harry Potter serijala koje će s vama podijeliti na svojem predavanju.

Tu su i Bogdan Čurguz s čak tri predavanja o raznim aspektima cosplaya i Kristina Gudlin s razmatranjem žanra serijala Ratovi zvijezda; Zrinka Znidarčić pričat će o novom RPG-u Starfinder, a Danijel Štriga povesti nas na turneju Sunčevim sustavom kakav sigurno nećete naći u školskim udžbenicima.

Centralno događanje za žanrovsku književnost je dodjela književne nagrade “Artefakt” za najbolja književna ostvarenja objavljena prethodne godine u žanru spekulativne fikcije. U procesu žiriranja ostvarila se suradnja s čitateljskim klubovima Gradske knjižnice Rijeka tako da nagrade u određenim kategorijama dodjeljuju upravo pripadnici ciljane publike za ta djela. U kratkoj kategoriji nagradu je dobio Dejan Šiptar za priču “Dobro je” iz zbirke Homo Climaticum 2017. Igor Rendić ove je godine dobio Artefakt u srednjoj kategoriji za priču “Snijeg, kao posut staklenom prašinom” iz zbirke SFumato, a u dugoj kategoriji nagrada je otišla Vanji Spirinu za roman “Junker’s i Vailiant protiv sila tame” u nakladi Hangara 7. U kategoriji romana za mlade i dječjeg romana, nagrade su dobile Vesna Kurilić za roman “Izazov krvi” (roman za mlade) i Vlatka Planina za roman “Wend” (dječji roman). Svečana dodjela će se održati u subotu, 06. listopada u 19:00 sati.

Tijekom cijele konvencije održava se i cosplay natjecanje za najbolje kostime. Ove godine natjecateljske kategorije su individualni i grupni cosplay, a najbolje kostime odabiru žiri te publika koja može glasati za svoje favorite. Modna revija sudionika natjecanja je u subotu 06. listopada u 20:00 sati, a proglašenje pobjednika također u subotu u 22:00 sata.

Posjetitelje željne zabave čekaju brojne nagradne igre i kvizovi znanja, kao i cjelodnevna igraonica društvenih igara. Ove će se godine u sklopu Rikona održati i putujuća konvencija društvenih igara Super H.I.K.. Program uključuje turnire u Carcassonneu i Czech Games Edition igrama. Također vas očekuje igrački Mystery Marathon, a moći ćete sudjelovati u prezentacijama i probnim igranjima Olifantgames i Quattro Formaggi.

Za sve koji vole larpati, i ove su godine Terrible Creations pripremili zanimljiv larp program: neobičnu Autobusnu postaju, uzbudljivu Harry Potter igru i uvijek popularan klasik Love is blue.

Također, svi koji žele testiriti koliko je Sila jaka u njima, pozvani su na predstavljanje igre Force Training.

Vikend ulaznica (petak, subota i nedjelja) iznosi 80 kuna, za kostimirane posjetitelje 50 kuna, a ulaz za djecu i roditelje na nedjeljni dječji program je besplatan. Za mlađe od 14 godina ulaz je besplatan sve dane.

Detaljan raspored programa konvencije Rikon potražite na linku.

Rikon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

17. Festival fantastične književnosti 2018: Priče o Pazinu

Od 2006. godine Festivala fantastične književnost svake godine ima drugačiju temu i tematski književni natječaj, …

SkON, sisačka SF&F konvencija je pred vratima

SkON, sisačka sf i fantasy konvencija, zamišljena je kao dvodnevno događanje kojemu je cilj promicanje …

Web Statistics