Signali s posljednje granice #2.12: Pikeov izbor

Kako se Star Trek: Discovery približava kraju druge sezone, tako se ulozi za naše heroje povećavaju. To je bilo posebno vidljivo prošli tjedan, gdje smo imali priliku vidjeti neke od najzanimljivijih događaja ne samo sezone, već i serijala, i to kroz izuzetno dobru glumu Ansona Mounta, s daškom nostalgije, ali i jeze. Through the Valley of Shadow je epizoda koja je još jednom pokazala kako se ispravno radi prikvel. No, epizodu su nastavili proganjati problemi koji se vuku još sa početka serijala, budući da se i dalje većina likova zapostavlja u korist glavne junakinje.

Tajna Boretha

Nakon tragičnih događaja iz finala prošle epizode, Michael Burnham se pokušava pomiriti s ponovnim, i možebitno, konačnim gubitkom svoje majke Gabrielle. Srećom, u tome ima podršku svoje „druge majke“, Amande, koja je uvjerava da Gabrielle nije zauvijek izgubljena, i da će je ponovno pronaći. Ovo je odvažna izjava, no ono što je puno važnije je saznanje da je Amandu pozvao nitko drugi nego Spock, što pokazuje njegovu ljudsku stranu, i želju da pomogne svojoj polusestri. Neki bi ovu komunikaciju između Spocka i Amande mogli vidjeti kao problem s kanonom, ali valja se prisjetiti da je Sarek jedini član familije koji nije vidio Spocka godinama.

Obiteljsko okupljanje prekida poziv na most. Pojavio se novi crveni signal – četvrti od sedam – i to nad planetom Boreth koji se nalazi u klingonskom teritoriju. Nakon gubitka majke, i saznanja da Crveni anđeo nije zaslužan za signale, Burnham je čini se izgubila motivaciju za potjerom, budući da se protivi novoj misiji. U (još jednom) iskazu neposluha, Burnham pokušava nagovoriti kapetana Pikea da se usredotoče u lov na Lelanda, tj. pobunjeni AI – Kontrolu. Srećom, Pike je i dalje kapetan, te Discovery kreće put Boretha. Ali ne prije nego što Burnham, u pratnji Spocka, krene u samostalnu misiju. Naime, jedan od brodova Sekcije 31 propustio je javiti svoju poziciju, te je sumnja logično pala na Kontrolu.

Star Trek: Discovery

Još manje interesa za odlaskom na Boreth pokazuje Tyler, budući da je svjestan činjenice da je to mjesto gdje se nalazi njegova albino beba (tj. beba Voqa) koja je u tajnosti poslana na planet u pokušaju da izbjegne dvorske intrige. Također, Tyler nije spreman susresti se sa svojom (tj. Voqovom) bivšom partnericom, kancelarkom L’Rell (Mary Chieffo), koja se pridružila posadi Discoveryja u orbiti Boretha. Nelagodu između dvoje Klingonaca iz prve ruke ima priliku iskusiti Pike, koji se ne svojom voljom našao upleten u obiteljsku razmiricu. Kako je L’Rell objasnila kapetanu, Boreth je mjesto na kojem se osim njihovog sina, nalaze i vremenski kristali. Ovo je izuzetno važna informacija, budući da Discovery (kojega Kontrola i dalje lovi zbog posjeda vitalne baze podataka s antičke i gigantske sfere), sada ima potencijalni pristup ovome izuzetno vrijednom resursu. No stvari ipak nisu tako jednostavne. Kristale čuva vjerski red koji ne dopušta pristup strancima, a posebno je zanimljivo da čak ni High Council nema pristup. Nažalost „Discovery“ nam ne otkriva više o razlogu zašto su kristali pod takvom karantenom.

Star Trek: Discovery

Herojsko putovanje

Nakon što L’Rell izričito zabrani Tyleru da se teleportira na površinu planeta, što bi moglo prouzročiti novi sukob unutar klingonske hijerarhije (ali i između dvoje likova), ovu zadaću preuzima Pike. Ovo je prva u nizu kapetanovih odluka, koja nam konačno daje priliku da vidimo Pikea kako djeluje samostalno, i Mount taj posao odrađuje fantastično. Na planetu, Pikea dočekuje misteriozni monah Tenavik (Kenneth Mitchell) koji zlosutno obavještava kapetana da pristup kristalima traži veliku žrtvu. No Pike je ovdje s razlogom i spreman je na sve da dođe do tog vrijednog resursa. Tako imamo priliku pratiti njegovo herojsko putovanje, dok u pratnji Tenavika prolazi hodnicima misterioznog samostana. Ne treba dugo da i Pike i gledatelji shvate da nešto nije u redu, te da kristali djeluju na sam samostan, i njegove stanovnike.

Star Trek: Discovery

Tenavik je ni više ni manje nego sin L’Rell i Tylera, tj. „ničiji sin“, koji je pod utjecajem kristala postao odrasli Klingonac u kratkom vremenu. Konačno, Pike dolazi i do samih kristala, gdje mu Tenavik daje posljednje upozorenje. Dodir s kristalom mogao bi rezultirati teškim posljedicama, uključujući ludilo. Nakon što Pike usprkos upozorenju ipak dodirne kristal, Tenavikovo se upozorenje i ostvaruje. Jer dodir rezultira vizijom u kojoj ima priliku vidjeti ne samo tragediju, incident na brodu koji će ga pretvoriti u biljku (TOS Menagerie I i II), nego Pike, na svoj užas, ima priliku i vidjeti sebe nakon tog incidenta – u kultnim kolicima, gdje se njegova komunikacija svodi samo na da ili ne, preko treptajućeg svjetla. Ovo je ujedno i scena koja još jednom pokazuje da kreativni tim „Discoveryja“ zna kako se radi prikvel. Godinama je Pikeova tragična situacija bila predmet brojnih debata, budući da je fanovima bilo nejasno kako je u budućnosti koju prikazuje Star Trek, i s napredkom medicine, nemoguće izliječiti Pikea. Sada, zahvaljujući ovoj sceni, imamo priliku vidjeti da je Pike zaista teško nastradao tijekom incidenta. Svaki pokušaj komunikacije je agonija, te je blinkanje svijetlima zaista najbolje što može napraviti. Ovo je jedna od najgorih mogućih sudbina, i zato je scena koja slijedi još važnija, te izuzetno emotivna.

Nakon zastrašujuće vizije, Tenavik daje Pikeu zadnju priliku da ostavi kristal, i izbjegne ovakvu sudbinu. I u ovom trenu, u trenu kada je izlaz i dalje moguć, Pike donosi odluku, koja će nesumnjivo ući u povijest Treka. Odluku koja Pikea u jednoj sceni pretvara u možda najmoralnijeg kapetana Zvjezdane flote, te odluku koja ga nesumnjivo čini najboljim likom u „Discoveryju“ – odluku koja je klasičan Trek. Pike je svjestan svoje tragične sudbine, i agonije koja ga očekuje. Istovremeno on je svjestan da je kristal neophodan da pruži priliku Discoveryju i Federaciji u borbi s Kontrolom za sudbinu galaksije. Svjestan da si pečati sudbinu, Pike uzima kristal. Ova odluka nailazi čak i na poštovanje Tenavika, koji prepoznaje da je Pike častan i plemeniti čovjek. Ova cjelokupna scena jedna je od najboljih scena ne samo „Discoveryja“ već i franšize, u kojoj Anson Mount pokazuje da je tim za kasting napravio odličan posao. Zato nas žalosti da je ova velika žrtva, zbog formata serije pala u drugi plan zbog paralelne radnje u drugom dijelu kvadranta.

Star Trek: Discovery

Vuk u janjećoj koži

Dok se Pike na Borethu odlučuje za najveću žrtvu, Burnham i Spock nailaze na brod Sekcije 31 kako pluta u svemiru, okružen desecima zaleđenih trupala nesretnika koji su se našli na krivoj strani oplate. Čini se da je pobunjeni AI počeo provoditi svoj plan što znači eliminacija svih organskih bića koji mu nisu potrebni. Neočekivano, dvojac nailazi na jedinog preživjelog. A još neočekivanije, taj preživjeli je poručnik Gant, kojeg smo posljednji put mogli vidjeti kao člana posade nesretnog USS Shenzhoua! Kako Gant objašnjava njegovim spasiocima, upravo je on prvi primjetio čudnu naredbu u AI programu, što mu je spasilo život nakon što se Kontrola riješila posade. Ovo čudesno spasenje nekim bi gledateljima moglo izgledati previše prikladno, pogotovo nakon što se pokaže da je AI zbog nekog razloga ponovno aktivirala održavanje života na brodu. Ne pomaže ni činjenica da ne treba dugo da se Ganta uvjeri da se vrati na brod s kojega je pobjegao u zadnji čas. Kao ni da brod kreće u warp, odmah poslije dolaska away teama. A nakon što Spock napusti most u pokušaju da neutralizira AI, i ostavi Burnham samu s Gantom, Kontrola otkriva svoje pravo lice, odnosno Gantovo pravo lice. Jer Gant nije preživio propast Shenzhoua, te je njegovo tijelo preuzeo AI, i to u namjeri da zarobi ni više ni manje nego Burnham (!). Ovo otkriće je ujedno i najslabiji dio epizode, budući da je nakon Pikeova herojskog putovanja fokus vraćen na Burnham kao ključnu osobu u planu Kontrole da povrati podatke iz sfere. Također, postavlja se pitanje kako je AI znala da će upravo Burnham doći za nestalim brodom. A ne pomaže ni to da je motiv pobunjenog AI-a simplificiran – eliminacija svih organskih bića, te usavršavanje u najnapredniji svjesni oblik postojanja.

Star Trek: Discovery

Sukob s Kontrolom kulminira „Die Hard“ momentom, u kojoj glavna junakinja prazni phasere na Ganta/Kontrolu. No, njen neprijatelj nije više čovjek, već skupina nanita, i to doslovno, što imamo prilike vidjeti u pomalo bizarnoj sceni gdje naniti poput čudovišta prijete Burnham. U zadnji čas, svoju polusestru spašava Spock, koji je uz pomoć logike shvatio opasnost situacije, te magnetizirao palubu, spriječivši tako Kontrolu u izvršavanju njezinog plana.

S ovim otkrićem, Burnham i Spock se vraćaju na Discovery i to u pravi čas. Jer kako je Saru primjetio, Kontrola je odlučila pokazati svoje pravo lice te su svi brodovi Sekcije 31 preusmjereni prema Discoveryju. Situacija postaje kritična. Naposljetku, Pike prihvaća savjet Burnham da uništi brod, te naređuje posadi da se pripremi napustiti Discovery, dok ucrtava kurs prema – USS Enterpriseu.

Neizvjesna budućnost

Epizoda Through the Valley of Shadow djeluje kao mikrokozmos „Discoveryja“. S jedne strane, potvrđeno je da je izbor prikvel serijala bio ispravan. Pikeova nit radnje doista je izvrsno izvedena, i gledatelju je teško ne suosjećati s kapetanom čiji je život, nakon nesebične i plemenite odluke, krenuo prema tragičnom završetku. Za razliku od sudbine Airiam, čiji je kraj bio emotivan, ali pomalo umjetan i forsiran, zbog njenog odsustva iz prijašnjih epizoda; Pikea smo imali prilike vidjeti tijekom ove sezone. Njegove odluke i njegov karakter poklapaju se s uzimanjem vremenskog kristala, i prihvaćanjem teške sudbine. Ovo je čovjek koji će se doista žrtvovati da spasi članove svoje posade, čak i ako su to nepoznati kadeti iz budućnosti. Ako tome dodamo izvrsnu glumu Ansona Mounta, možemo vjerovati u takvog Pikea.

Najveći problem vezan za Pikea je ujedno i problem sezone, ako ne i serijala. Pike je imao priliku zablistati u ovoj epizodi, budući da je djelovao samostalno, u odsutnosti Burnham. Sonequa Martin Green je također odlična glumica, ali lik Burnham je oštra suprotnost Pikeu. Dok u lik Pikea možemo vjerovati, te suosjećati a njegovom patnjom koju doista vidimo, lik Burnham čini se umjetan, a njene emocije i patnje su forsirane na gledatelja. Scenaristi su možda i svjesni toga, jer smo zadnjih par epizoda imali priliku vidjeti i razlog zašto je Burnham toliko konfliktan, i na trenutke agresivan lik – rezultat života u laži i osjećaja krivnje za nešto što nije učinila. No u ovoj epizodi vratila se stara Burnham, koja osim nastavka prkošenja nadređenima (iako je možda po prvi put pitala dopuštenje za odlazak na misiju), sada je i definitvno potvrđena kao centralni lik, i primarni neprijatelj Kontrole. Pravi razlog i dalje ne znamo, ali moglo bi se dogoditi da je nakon pronalaska vremenskih kristala, Burnham predodređena da bude Crveni anđeo i tvorac signala.

A tu je i drugi problem, koji također vuče paralele s prvom sezonom, a to je stereotipni i simplificirani negativac. Poput MU Lorce, i Kontrola će čini se biti stripovski jednodimenzionalni zlikovac, s veoma jednostavnom motivacijom. Time ova sezona može izgubiti na vrijednosti, što je prava šteta jer je početak obećavao puno, s misterijem crvenih signala koji se pojavljuju po čitavoj galaksiji, kao i kompleksnim i kontroverznim pitanjima odnosa između vjere i znanosti, koji su čini se napušteni.

No nada ipak ostaje, dok se pripremamo za finalne dvije epizode koje bi nas mogle iskreno (i pozitivno) iznenaditi te omogućiti „Discoveryju“ da hrabro kroči kamo niti jedan Trek nije kročio. A tu je i dugo očekivani susret s Enterpriseom, koji bi se mogao pokazati kao važni saveznik u borbi za spas galaksije.

Dodatne opservacije:

  • Nakon tjedana iščekivanja, Jett Reno se vratila na Discovery! Ili nikad nije otišla? Vratila se na najbolji mogući način. Bilo je vrijeme da vidimo više od ostatka posade, te je scena u brodskoj menzi pružila dašak svakodnevnog života na brodu.
  • Reno je također imala važnu ulogu u onome što bi mogao biti početak pomirbe između doktora Culbera i Stametsa. A dobili smo priliku saznati više o prošlosti cinične inženjerke britkog jezika. Njena partnerica poginula je tijekom klingonskog rata. Bilo bi dobro da vidimo više ovakvih osobnih priča, jer zbog kaosa u prvoj sezoni, ovaj rat je ostao više fusnota nego monumentalni događaj koji je obilježio živote stanovnika Federacije i pripadnika Zvjezdane flote.
  • Reno se vratila, dok je nestala jedna od osoba koja je u ovom trenu prijeko potrebna. Gdje je admiralica Cornwell?
  • Unatoč našim očekivanjima i pretpostavkama, vremenski kristali nemaju veze sa znanošću. Zbog svog fantastičnog karaktera, pridružuju se bajoranskim kuglama iz DS9, ili „uskrsnuću“ Spocka i njegovom brzom odrastanju u finalu „Star Trek III: The Search for Spock“.
  • Prisutnost i moć vremenskih kristala mogu objasniti kako su monasi u TNG „Rightful Heir“, uspijeli u kratko vrijeme dovesti klona Hahlessa do odrasle dobi.
  • U ovoj epizodi imali smo priliku i konačno vidjeti kultni klingonski brod – D 7 – koji se prvi put pojavio u TOS epizodama.
  • Saznali smo da flota Sekcije 31 broji 31 brod. Za tajnu organizaciju, ovaj broj brodova je pomalo neočekivan.
  • Da Discovery dođe do udaljenog Boretha korišten je spore pogon. Nažalost, nisu se ispunila očekivanja vezana uz ekološku katastrofu kao razlog gašenja pogona. Opasnost micelijarnoj mreži i jah’sepp bio je doktor Culber.
  • Ovo je prva epizoda „Discoveryja“, u kojoj nema Tilly, nakon što smo je po prvi put upoznali u trećoj epizodi prve sezone.

Check Also

The Legend of Vox Machina: perolaka zabava za ljubitelje D&D-a

The Legend of Vox Machina fascinantan je i frustrirajući projekt. Amazonova animirana serija solidna je …

Black Knight: relativno uzbudljiva avantura, ako uspijete ignorirati očite nedostatke

Korejska distopijska serija Black Knight neće postati idući fenomen na Netflixu, ali će vam relativno …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics