Ovaj petak počinje drugi FantaSTikon

 

20072016_fantastikon2_post

Ovaj vikend, od 22. do 24. srpnja održava se druga edicija žanrovske konvencije FantaSTikon. Kao i prošle godine mjesto događanja je Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. U pet dvorana će se paralelno odvijati projekcije filmova, predavanja, predstavljanja, kvizova, tematskih radionica i igraonica.

Kao poddogađaj konvencije održava se i  Super H.I.K. koji je ostvaren u suradnji s zagrebačkom udrugom Igranje. Riječ je o konvenciji za ljubitelje društvenih igara, koja bi trebala biti putujuća kroz cijelu Hrvatsku, svake godine na drugoj lokaciji i kod drugog suorganizatora. Očekuje vas pet nagradnih turnira (Codenames, Blood Rage, Catan, Alias i 7 Wonders) te predstavljanje igara domaćih autora: Arcadia Tenebra RPG, Urban Decay i Krvolov.

Znanost će na FantaSTikonu biti zastupljena s dva predavanja:

Ivica Puljak: “Odakle smo? Što smo? Kamo idemo?”
Nikola Godinović: “Crne rupe, gravitacijski valovi i gama zrake”

Žanrovski dio predavanja je pozamašan pa ćemo izvojiti samo neke:

Tea Tudja održat će dva predavanja o velikanima fantastične književnosti, sir Terryju Pratchettu i Neilu Gaimanu : „The Discworld Novels of Terry Pratchett“ i „Neil Gaiman: American Gods“.

Toni Lozančić, otkrit će vam „Priču o Huginu“, znanstvenom i znanstvenofantastičnom švedskom časopisu koji obilježava svoju stotu godišnjicu.

Zdeslav Benzon će vas educirati o povijesti SF pulp časopisa: „Amazing, Astounding, Astonishing, povijest SF pulp časopisa“.

Petra Bulić donosi pregled prvih izvora o “kralju” Arturu kako bismo upoznali originalnog junaka koji lovi divovske veprove, odlazi u svijet mrtvih u potrazi za čarobnim kotlom i ubija moćnu vješticu: „Kralj Artur iz Podstrane.“

Posebni gost ovogodišnjeg FantaSTikona je Boro Pavlović, akademski slikar i strip crtač koji uglavnom crta za poznate francuske i norveške strip kuće. Crtajući stripove poput „El Niña“ i naslovnice za stripove poput „Jamesa Bonda“, „Modesty Blaise“ i „Fantoma“, stalno pokazuje zašto ga publika, a time i prestižne izdavačke kuće, smatraju autorom za najveće svjetske scene stripa.

Na kon stiže i Vladimir Mario Davidenko, akademski slikar iz Splita, kolorist (Neretljanski ratnik i mnogi drugi) i strip crtač (Jomar), koji je imao izložbe u Dubaiu i Hamburgu i koji će svoju umjetnost i iskustvo podijeliti sa svima koji će ga htjeti saslušati.

Splitska autorica Sonja Gasperov predstavit će svoj strip serijal Vučine i razgovarati o trogodišnjem vođenju strip dnevnika.
Bilježenjem svakodnevice i snova nerijetko dolazimo do zanimljivih ideja. Na dvodnevnoj radionici (petak i subota po 90 minuta) crtaju se strip dnevnici, a prijaviti se možete na info pultu u petak (do početka događanja).

Svoje nove književne radove prestavit će redom Daria Keršić, Tanja Radman i Aleksandar Žiljak.

Daria Keršić govorit će o svom prvijencu “Moć albiura” koji je izašao u nakladi Algoritma. A onda će publika imati priliku i čuti autoricu kako pjeva, u pratnji Filipa Stilina, druge polovice dua “Siren & the Wolf”.

Tanja Radman će vas pobliže upoznati s njezinim romanom Republika kamena koji je tek prvi dio pentalogije.

Već kultni Aleksandar Žiljak će uz predstavljanje svoja dva novoobjavljena djela, romana za mlade „Zagonetka Zmajskih otoka“ i zbirke kratkih priča „Srce od stakla“ održati i dva predavanja: „Alien – jeza u svemiru“ i „Daj babo glavu! ili kako je propao fantasy u Jugoslavena“.

U sklopu programa za djecu, održat će se interesantne radionice na kojima će se izrađivati gipsani odljevi na temu Star Warsa, bookmarkeri, vilinska krila i svemirski jet-packovi.

I ove godine će se održati natjecanje u cosplayu. Cosplayere će ocjenjivati tročlani žiri, čija je članica iskusna i nagrađivana cosplayerica Sara Pašić. Upravo će vas ona provesti  kroz radionicu kako započeti s cosplayom iliti „Cosplay Basics 101“.

Za one natjecateljskog duha, organizatori su pripremili pet nagradnih kvizova: Star Trek kviz, u čast 50. obljetnice prvog prikazivanja Star Trek serijala, (Board)game Double Jeopardy, Doctor Who kviz, Geek Trivia Quiz te kviz Jesu li nam došli Gali, kroz kojeg najmlađi član Udruge F&ST, petogodišnji Lav traži osobu koja Asterixa i Obelixa voli kao i on.

Očekuje vas i bogati filmski program. Preko 11 sati filmova, dugih i kratkih, smiješnih i strašnih… ukratko: za svačiji ukus. Izdvojit ćemo Star Trek: Horizon, Koko i duhovi, LFO, te domaći film Sirene i krikovi, prije čije projekcije će autor Ivan Perić govoriti o iskustvu snimanja dugometražnog filma u jednom kadru.

Kotizacija za konvenciju za sva tri dana iznosi 75 kn (za cosplayere 50 kn; za članove Udruge F&ST 40 kn), za dva dana 55 kn, a za jedan dan 35 kn (za članove Udruge F&ST 15 kn), dok je za osnovnoškolce, studente i zaposlenike FESB-a ulaz slobodan.

Detaljnije o programu, kao i samu satnicu potražite na službenoj stranici FantaSTikona.

Check Also

Mini Star Trek kon povodom Datinog rođendana!

02. veljače 2338. godine na Omicron Theti aktiviran je Data, omiljeni android koji bi dao …

Star Wars Pub Quiz – Veliki Tolk

Nakon što je završila Skywalker saga stiglo je vrijeme za novi Star Wars pub kviz, …

Web Statistics