Home / Fandom / Mjesec fantastike u Rijeci od 13. rujna do 12. listopada

Mjesec fantastike u Rijeci od 13. rujna do 12. listopada

 

08092014_MjesecFantastike_Rijeka
U razdoblju od 13. rujna do 12. listopada 2014. na 7 lokacija bit će održan festival Mjesec fantastike posvećen znanstvenoj fantastici, fantasyju, umjetnosti i znanosti.
Mjesec fantastike pruža bogat program predavanja, kreativnih radionica, predstavljanja, filmskih projekcija i igara, a program je prilagođen raznim uzrastima.

Festival počinje Danom Ivane Brlić Mažuranić u subotu 13. rujna u 10 sati, kada će biti održan razgled Ville Ružić, u kojoj je ova književnica boravila i pisala svoja djela. Skrbitelj zbirke u Vili Theodor de Canziani Jakšić i Matilda Ružić ispričat će nam priču o jednoj od najboljih hrvatskih književnica, poznatoj kao “hrvatski Andersen”.
U 12 sati slijedi izlet turističkim autobusom u Šumu Striborovu na Biviu gdje nas čekaju oživljeni likovi iz Ivaninih romana, tete pričalice iz Studentskog čitateljskog kluba Gradske knjižnice Rijeka, tražilice i igre.

15. rujna počinje online natječaj za najbolji žanrovski haiku na facebook stranici koji traje do 1. listopada.

U srijedu 17. rujna u Dječjem odjelu Gradske knjižnice “Stribor” u 17 sati održat će se radionica slikovnica, namijenjena djeci od 5 do 15 godina. Radionicu vodi Sandra Polić Živković, magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

U subotu 20. rujna u 10 sati u Astronomskom centru Rijeka pogledajte projekciju filma “Vibrato” koji vas vodi u nezaboravnu avanturu izvan prostora i vremena.
Isti dan u 11 sati u “Striboru” održat će se likovna radionica “Osmisli svoje čudovište” gdje posjetitelji školskog uzrasta (ali i oni malo stariji) mogu naučiti kako osmisliti, nacrtati i modelirati fantastično biće iz mašte. Radionicu vodi Nela Dunato, nagrađivana umjetnica i ilustratorica.

U ponedjeljak 22. rujna u 18 sati u prostoru glazbenog studija “Maraton” bit će održana glazbeno-književna radionica, gdje ćete uz pomoć polaznika škole sviranja Studio Maraton te riječkih književnika imati priliku napisati i uglazbiti svoje priče ili pjesme.

24. rujna u 11 sati u zgradi Fakulteta biotehnologije (na Sveučilišnom kampusu) počinje Znanstvena srijeda. Pozivamo osnovnoškolce i srednjoškolce da dođu i upoznaju studente informatike, fizike, matematike i biotehnologije s kojima će raditi razne zanimljive pokuse, zaigrati video igre ili izraditi sapune.

U subotu 27. rujna u Klubu mladih Rijeka odžava se cjelodnevni Gaming maraton gdje će posjetitelji moći zaigrati brojne društvene igre. Pozvani su potpuni početnici koji bi željeli naučiti neke nove stolne igre, kao i oni koji traže veći izazov u vidu “pen & paper” RPGova.

U ponedjeljak 29. rujna u 18 sati u Striboru dođite na Srednjovjekovni dan, gdje će Udruga oživljene povijesti Ordo Sancti Viti predstaviti kako se odvijao život u srednjem vijeku. Na ovom zanimljivom predavanju i radionici otkrit će vam zanimljive detalje kulture mačevanja, kuhanja, sviranja i tkanja od prije tisuću godina.

U petak 3. listopada u 18 sati dođite u Stribor na književno predstavljanje fanzina Eridan i dobitnika nagrade Artefakt. U 15. broju fanzina Eridan, koji izdaje Udruga “3. zmaj”, objavljeni su članci i priče mladih domaćih autora na engleskom i hrvatskom jeziku. Upoznat ćete i dobitnike književne nagrade Artefakt i čuti isječke iz najboljih priča, novela i romana izdanih u 2013. godini u hrvatskoj nakladi, po sudu publike.
Ulaz na sve gore spomenute programe je besplatan.

U nedjelju 5. listopada u 19 sati dođite na Pub kviz u Klubu mladih Rijeka, gdje možete testirati svoje znanje fantasyja, horora i znanstvene fantastike te osvojiti vrijedne nagrade. Kotizacija za sudjelovanje u kvizu iznosi 10 kuna po osobi.

Završetak Mjeseca fantastike obilježava 17. konvencija fantastike Rikon koja će se održati od 10. do 12. listopada na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Kao i svake godine dosad, očekuju vas brojna predavanja znanstvenika, pisaca te ljubitelja fantastike, tribine, kreativne radionice, predstavljanja domaćih književnih izdanja i računalnih igara, igre i kvizovi, izložbe te cosplay – natjecanje za najbolji kostim.
One najmlađe ove godine očekuje poseban dječji program u nedjelju 12. listopada uz filmske projekcije, radionice i igre.
Ulaznica za 2 dana (petak i subotu) iznosi 40 kuna, za maskirane posjetitelje 20 kuna, a za mlađe od 14 godina ulaz je besplatan. Ulaznica za nedjelju je besplatna.

Detaljne informacije i program festivala dostupni su na web stranici.
Mjesec fantastike organizira Udruga 3. zmaj, a u programu festivala sudjeluju: Spomenička knjižnica i zbirka Ivana Brlić Mažuranić, Gradska knjižnica Rijeka, Astronomski centar Rijeka, Odjeli Sveučilišta u Rijeci, Studio Maraton, Udruga Nemesis, Klub mladih Rijeka te Udruga oživljene povijesti Ordo Sancti Viti.
Mjesec fantastike održava se uz potporu Grada Rijeke – Ureda Grada te Studentskog kulturnog centra Rijeka.

Check Also

Traže se vaše priče za zbirku Empress of the Damned Housework

Još svega nekoliko dana je otvoren natječaj za feminističku kratku priču spekulativne fikcije hrvatskih autorica …

Superhero Pub Quiz: Spider-man

pub kviz > Želite li sudjelovati u Spider-man pub kvizu, morate se prijaviti kao ekipa od …

Web Statistics