Home / Videodrom / Ederlezi Rising: srpski SF spektakl

Ederlezi Rising: srpski SF spektakl

Ederlezi Rising je snimljen prema scenariju Dimitrija Vojnova, a bazira se na prozi Zorana Neškovića. Riječ je o, kako navode autori, sofisticiranoj melodrami smještenoj u znanstvenofantastični milje bliske budućnosti u kojoj je svijet drastično drugačiji u odnosu na ovaj današnji. Redatelj filma je Lazar Bodroža. Film je snimljen na engleskom jeziku, a producirale su ga kuće Mir Media Group i BALKANIC, Inc.

Godina je 2148. Kapitalizam je izgleda konačno pobijeđen i svijetom vlada jedna vrsta recikliranog i poboljšanog sovjetskog socijalizma. ​Astronauta Milutina Ederlezi Corporation šalje u ideološku misiju na planetu Alpha Centauri. Ali on nije sam, s njim putuje ženski kiborg najnovijeg tipa, pod nazivom Nimani 1345. Milutin, koji ima vrlo loša iskustva s pravim ženama, upušta se u jednu kompliciranu vezu s Nimani. Njihova ljubavna igra, koja se sastoji od naizmjeničnog međusobnog približavanja i udaljavanja, prijeti da misiju dovede na rub propasti…

Glavne uloge u ovoj svemirskoj romansi tumače američka glumica srpskog porijekla Jessica Stoyadinovich – Stoja i slovenski glumac Sebastian Cavazza.

Zanimljivo je da trailer odaje dojam puno većeg budžeta, pa će vas sasvim sigurno začuditi činjenica da je film snimljen za svega 400.000 eura. Arclight Films, jedna od vodećih distrubuterskih kuća u domeni nezavisnog filma, otkupila je prava za svjetsku distribuciju. Film će u Sjevernoj Americi distribuirati kuća Grindstone Enterntainment kao naslov iz ponude Lionsgate Home Entertainmenta u ožujku 2019. godine.

Ederlezi Rising je svoju međunarodnu premijeru imao 11. travnja ove godine, u sklopu 37. izdanja Međunarodnog festivala u Bruxellesu. Nakon toga film je sudjelovao u programu festivala Let’s CEE u Beču, gde je osvojio nagradu Cineplexx za distribuciju, a u obrazloženju žirija istaknuto je da Ederlezi Rising ima najveći potencijal da postane međunarodni kino hit.

Na 46. Fest-u je Ederlezi Rising u nacionalnoj selekciji nagrađen kao najbolji film, a festivalska odličja ponijeli su i Lazar Bodroža za režiju ovog nesvakidašnjeg ostvarenja, kao i Stoja i Cavazza za najbolji žensku, odnosno, za najbolju mušku ulogu.

Ederlezi Rising

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also

Netflix je otkrio prve fotke iz serije The Dark Crystal: Age of Resistance

Jedan od zanimljivijih projekata koji na male ekrane stižu iduće godine je svakako Netflixov The …

Popularni podcast The Black Tapes postaje TV serija

NBC je najavio da pretvara popularni podcast The Black Tapes u TV seriju. S 41.5 …

Web Statistics