Zaputite se na rub Federacije s najnovijim trailerom za “Star Trek: Discovery”

Završio je možda i najiščekivaniji panel na ovogodišnjem San Diego Comic-Conu, onaj za Star Trek: Discovery. I kakav je samo panel bio. Sve je počelo friškim trailerom, koji zasigurno mnoge neće ostaviti ravnodušnima. Ali prije nego što se bacimo na analizu, red je da se pozabavimo onim što je rečeno na samom panelu. Ako ste Trekkie, sjednite se, budući da se ovo tiče najpopularnijeg Vulkanca – Spocka. Glavna glumica Sonequa Martin-Green, koja glumi poručnicu Michael Burnham, izjavila je da je njen lik posvojena kćerka Sareka (James Frain) i Amande, Spockovih roditelja. Prema Martin-Green, Sarek je posvojio malu Burnham nakon što je izgubila roditelje, te je djevojčica odgojena na planetu Vulkan. Kao mentor Burnham, Sarek je posebno pazio da očuva njenu ljudsku prirodu, te ju je u jednom trenutku predao kapetanici Philippi Georgiu (Michelle Yeoh) što objašnjava njihovu bliskost iz trailera. Što bi ovo moglo značiti za fanove? Da je Spock imao polusestru, ali da je nije spomenuo kroz sve serije i filmove? Alex Kurtzman, jedan od showrunnera, naglasio je da su se strogo držali canona, i da će sve biti objašnjeno u seriji (a nemojmo zaboraviti i da je Spock otkrio da ima polubrata tek u petom filmu). Pozornost će biti posvećena i Sareku, pogotovo njegovoj mladosti i odluci da za partnera odabere čovjeka.

Još je jedan problem koji je brinuo mnoge razjašnjen na panelu. Aaron Harberts i Gretchen J. Berg pozabavili su se pitanjem Klingonaca, čiji je redizajn zapalio Trek forume. Možete spustiti štitove, jer Klingonci neće biti generički negativci, te ćemo određene događaje pratiti iz njihove perspektive. Upravo zbog toga, po prvi put, Star Trek serija će se pozabaviti složenošću i raznolikošću društva u Klingonskom imperiju – T’Kuvma (Chris Obi), najvjerojatnije glavni negativac, ali i klingonski vođa, nastojit će ujediniti 24 velike kuće čiji će se članovi razlikovati jedan od drugog. I ono što je najzanimljivije, Klingonci će pričati klingonski, s podnaslovima za prijevod. Tako ako se u slobodno vrijeme bavite učenjem ovog jezika, moći ćete zadiviti ekipu dok skupa gledate Discovery. Da zaokužimo aliene, panel nam je dao nove podatke o novom alienu (onom) Kelpianu Saru, kojega igra majstor maske Doug Jones, izrazito je visok i ima kopita. Također Kelpiani su plijen na matičnom planetu te zbog toga mogu osjetiti opasnost unaprijed, tj. nadolazeću smrt. Nažalost nismo saznali detalje o mogućem prisutstvu već viđenih aliena poput Andorijanaca ili Telarita.

Prema riječima panelista, Discovery će uz SF i tehnologiju imati i iznimno jak naglasak na emocionalni razvoj likova i po tome biti prvi takav Trek. Već od prije znamo da će 15 epizoda biti okupljeno u povezani arc, ali novost je da će tijekom sezone biti čak nekoliko točaka koji će intenzivirati radnju i utjecati na likove. Konačno smo saznali i ime kompozitora, a to je ni manje ni više nego Jeff Russo (Fargo, Strange Things).

Nažalost muzičke teme nema u traileru, ali ima svega ostaloga. Trailer obiluje predivnim svemirskim scenama, ergelom brodova – federacijskih i klingonskih, te raznolikim likovima i kreaturama. Osim boljeg pogleda na USS Shenzou, na kojem Burnham služi na početku serije, dobili smo i prvi pravi pogled na titularni USS Discovery, pod zapovjedništvom kapetana Lorce (Jason Isaacs), kojeg su panelisti opisali kao nestabilnog čovjeka. Veoma je interesantno prisutstvo još jednog prethodno nespomenutog federacijskog broda – USS Europa – koji užasno podsjeća na brod koji bi mogao pripadati prethodniku Constitution klase. Taj će brod čini se nastradati na samom početku i pokrenuti radnju, dok će Burnham slučajno započeti rat. Dobili smo i prvi pogled na Mudda (Rainn Wilson), prepredenog krijumčara iz TOS-a, koji ovdje ima mračniji karakter. A Klingonci koje vidimo u videu odgovaraju onima opisanima na panelu.

Sudeći po viđenom, materijal iz trailera pokriva jednu, najviše dvije epizode, što je osvježavajući pristup, budući da većina današnjih trailera pokazuje cijeli plot filma/serije. Pažljivi fanovi primjetit će i dva ‘looka’ Michael Burnham, a sudeći po broju pruga, čini se da će nakon debakla sa Shenzohoum, mlada poručnica biti degradirana.

Osim današnjeg panela, CBS je na Comic-Conu izložio brojne uniforme i oklope (uključujući i najkontroverzniji „torchbearer“), props i concept art. Inverzija će objaviti fotoesej tijekom idućeg tjedna.

Novi trailer potvrdio je i datum premijere serije, a to je 25. rujna za Netflix. Porinuće nikada nije bilo bliže.

Sonequa Martin-Green as First Officer Michael Burnham. STAR TREK: DISCOVERY coming to CBS All Access. Photo Cr: Jan Thijs é 2017 CBS Interactive. All Rights Reserved.
Michelle Yeoh as Captain Philippa Georgiou. STAR TREK: DISCOVERY coming to CBS All Access. Photo Cr: Jan Thijs é 2017 CBS Interactive. All Rights Reserved.
Rainn Wilson as Harry Mudd. STAR TREK: DISCOVERY coming to CBS All Access. Photo Cr: Michael Gibson. é 2017 CBS Interactive. All Rights Reserved.

Check Also

Otkriven je prvi poster i datum premijere za The Acolyte!

Disneyjeva iščekivana serija The Acolyte, dobila je svoj prvi teaser poster, koji je službeno potvrdio …

Little Shop of Horrors: stiže nam još jedna filmska verzija koju će režirati Joe Dante

Little Shop of Horrors dobiva novu filmsku verziju pod naslovom Little Shop of Halloween Horrors, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics