Captain’s log #8: Rasvijetljena enigma

S najnovijom epizodom Star Trek: Picard je stigao u svoju posljednju fazu. Nakon relativno mirne i kontemplativne nostalgije viđene u „Nepenthe“, Broken Pieces rasvijetlio je većinu misterija koji su nas pratili još od prve epizode, kao i otkrio neke od glavnih tajni koje su skrivali naši heroji. Možda i malo prebrzo. Bila je ovo ekspozicijom i akcijom nabijena epizoda, koja je znatno povisila uloge, pred veliko dvodijelno finale.

Tajna stara milenijima

Star Trek: Picard

Prvi od misterija koji se provlačio kroz glavnu radnju je porijeklo i zadaća Zhat Vasha – ultratajne organizacije koja djeluje pod krinkom zloglasnog Tal Shiara, te milenijima nastoji zaustaviti razvoj umjetne inteligencije, ne birajući sredstva. Flashback kojim je „Broken Pieces“ započeo, konačno nam je otkrio motiv Zhat Vasha – tajnu staru milenijima, informaciju skrivenu na neobičnom mjestu, kojoj pristup ima samo šačica odabranih. Ovo je pametna odluka, jer inicijacija agenata Tal Shiara u Zhat Vash je težak i potencijalno smrtonosan postupak, budući da pristup tajni u većini slučajeva rezultira ludilom i samoubojstvom. Također otkrili smo da je Zhat Vash primarno matrijarhat, te da je lider organizacije, komodorica Oh, četrnaest godina prije događaja iz serije, unovačila dvoje članova koji su bili dovoljno jaki da prežive inicijaciju – Ramdhu, koju je šokantno otkriće gurnulo na rub ludila, i Narissu, koja je jedina preživjela ovo iskustvo relativno netaknuta. Sama tajna, koju je ostavila napredna isčšezla civilizacija vezana je uz svojevrsni „veliki filter“ – apokalipsu koja počinje prelaskom opasnog praga u razvoju sintetičkog života. Upravo da zaustavi apokalipsu, Oh je iskoristivši svoju visoku poziciju u Zvjezdanoj floti, (u tajnosti) organizirala napad sintetika na Mars. Opća zabrana sintetika unutar cijele Federacije Ujedinjenih Planeta, zaustavila je opasnost, mada samo privremeno. Jer kao što znamo, ultimativni cilj Zhat Vasha je misteriozni skriveni planet, gdje se nalaze svi preostali sintetici. Istovremeno, asimilacija posade Shaenora (na kojem je bila i Ramdha) onesposobilo je Borgovu kocku, odvojivši je od Kolektiva.

Star Trek: Picard

Također, saznali smo da je upravo Ramdha posvojila Narissu i Nareka kao djecu (te ih vjerojatno i unovačila u Zhat Vash). Scena razgovora (monologa) Narisse s Ramdhom u komi, dirljivi je, i prvi pravi trenutak u cijeloj seriji u kojoj imamo priliku vidjeti ovu agenticu Zhat Vasha kao više od stripovskog negativca. Narissa je i više nego svjesna potencijalne prijetnje koju predstavljaju Soji i sintetici, te je spremna na sve da to spriječi. No prije nastavka svoje misije, dolazi do neočekivanog problema. Naime, nakon hladnokrvnog pogubljenja Hugha, Elnor je na Kocku pozvao upravo Sedmu od Devet, koja se odazvala. Iako bijesna zbog Hughove pogibije, Sedma oklijeva preuzeti mjesto Borg kraljice, te se suprotstaviti Narissi. Režiserka Maja Vrvilo odlično prikazuje strah Sedme od mogućeg povratka u svoju najveću noćnu moru. A tu je i moralno upitna odluka nasilnog uvođenja tek oslobođenih radilica u (mikro) kolektiv. Kao i pitanje, hoće li nova Kraljica, i njeni podanici biti spremni napustiti kolektiv. Tek nakon što Narissa počne hladnokrvnu egzekuciju svih xB-ova, Sedma donosi tešku odluku, te se odlučuje na rizičnu reasimilaciju. Ova scena povratka nekadašnje radilice Borgu izuzetno je snažna, te nije teško povjerovati u snagu i moć koju je Sedma zadobila. No, kao pravi agent, Narissa misli unaprijed, te u trenutku kada Sedma budi preostale Borgove iz hibernacije, Zhat Vash izbacuje nesretnike u hladni vakuum svemira.

Star Trek: Picard

Ipak, Sedma zamalo uspijeva eliminirati Narissu u njenom rijetkom trenutku nepažnje. S Romulancima istjeranima s Artefakta, Sedma je sada doista Kraljica svog malenog mikro-kolektiva. Na Elnorovo (i naše olakšanje), ovo je ipak i dalje Annika Hansen, te se Sedma deasimilira, iako i dalje ostaje u kontroli Kocke. Što je odlična vijest, jer Kocka bi se mogla pokazati kao moćno oružje protiv Romulanske flotile, koja se (s Narissom kao zapovjednicom) zaputila prema Sojinom domu.

Nešto mi kaže da ćemo tek vidjeti posljedice uzimanja krune.

Detektivka Raffi

Istovremeno s našim otkrićem o upozorenju koju je ostavila drevna civilizacija, i po kojem djeluje Zhat Vash, do istog saznanja dolazi i Raffi. Godine bavljenja teorijama zavjera rezultirale su otkrićem da enigmatična Konklava Osmero nije tajno društvo, već osam zvijezda koje je ta nepoznata civilizacija postavila oko planeta s „Upozorenjem“. Upozorenje budućim generacijama da ne ponove istu grešku. To potvrđuje i Agnes Jurati koja je preživjela pokušaj samoubojstva, i koja je više nego svjesna krimena koji je počinila. Čini se da je nesretna znanstvenica ipak djelovala protiv svoje volje, potaknuta mind-meldom i vizijom koju je implantirala Oh. U razgovoru s Picardom, koji konačno konfrontira Jurati, saznajemo da je Jurati spremna suočiti se s posljedicama svog čina, te se planira predati Zvjezdanoj floti, nakon susreta La Sirene s eskadronom Zvjezdane flote. A tu je i emotivni razgovor Agnes i Soji, gdje možemo vidjeti rijetki moment njenog ushićenja, moment u kojem susreće ono čemu je težila čitav život, savršenog sintetika – ali ujedno i osobu.

Sljedeći zadatak detektivke Raffi je razriješiti najveći misterij La Sirene. Enigmu zvanu Cristobal Rios. Povratak Picarda na La Sirenu u društvu Soji, očekivano izaziva negativnu reakciju Raffi, koja (opravdano) ne vjeruje mladoj ženi/sintetiku. Pogotovo ako uzmemo u obzir nedavno otkriće (nevoljkog) agenta Zhat Vasha među timom. Riosova reakcija pak, još je dramatičnija, jer je prvi pogled na Soji dovoljan da kapetan La Sirene, vidljivo šokiran napusti most te se zaputi u svoju kabinu. Očito je da između dvoje likova postoji neka veza, ali kako, ako je to prvi put da Rios vidi Soji? U zabavnoj sceni koja slijedi, detektivka Raffi baca se na rasvjetljavanje ove enigme. Kroz ispitivanje svih holograma na brodu, Raffi otkriva ne samo da su hologrami razni aspekti Riosovog karaktera, već i podsjetnik na prošlost. Ovo je fascinantna scena i prilika da vidimo Cabrerin bogati glumački repertoar.

Star Trek: Picard

Konačno, u kapetanovoj kabini, otkrivamo što se dogodilo na ibn Majidu – tragičnu priču koja je rezultirala Riosovim napuštanjem Zvjezdane flote. Priču koja uključuje dvoje sintetika, ambasadora koje je po direktivi komodorice Oh, eliminirao upravo Riosov naređeni, kapetan Vandermeer. Riosovo zbližavanje s jednom od sintetika, Janom (kopijom Soji), dodatno je pogoršalo odnose između njega i kapetana, te naposljetku završilo Vandermeerovim samoubojstvom. Nakon mentalnog sloma, Rios je razriješen dužnosti, te otpušten iz Flote dok je cijeli incident zataškan. Ovo otkriće doprinosi kompleksnosti Riosovog lika, ali ne mogu se oteti dojmu da je „sindrom malene galaksije“ trebao biti izbjegnut.

Na putu u nepoznato

Star Trek: Picard

Rasvjetljavanje enigme Zhat Vasha, te njihova uloga u incidentu na Marsu, kao i pokretanju zabrane protiv sintetika, pomoglo je Picardu da zadobije povjerenje Zvjezdane flote. Također, stavljanje svih karti na stol, upostavilo je prvi pravi dijalog između Picarda i Soji, u veoma emotivnoj i dirljivoj sceni. Ovo je klasični Trek moment, u kojem ostarjeli admiral odlučuje sa Soji podijeliti svoja sjećanja vezana za Datu, te priznati da poput svog nastradalog časnika i prijatelja, i on, Jean-Luc Picard, ima problema s izražavanjem emocija. Da, ovo je Picard kojeg se sjećamo, čovjek koji je konačno priznao svoje slabosti. Ujedno ovo je i evolucija Picardovog lika, gdje scenarist Michael Chabon pokazuje koliko daleko je naš omiljeni heroj napredovao. Data je bio Picardov podređeni, i nakon toga njegov prijatelj. Ali sada, umirovljeni admiral konačno otvara svoje srce i priznaje da je doista volio Datu.

No na pomoć federacijskih brodova trebat će se načekati, jer je Soji (ne)očekivano uspjela preuzeti kontrole La Sirene, te usmjeriti brod u smjeru njenog sada ugroženog doma. Slijedi još jedan klasičan Trek trenutak, u kojem Picard spriječava Riosa da zaustavi Soji (iako, pitanje je, može li uopće netko zaustaviti potencijalno ubojitog androida?). Picard umjesto straha i prijetnje sintetika, vidi optimizam i nadu, te suosjećanje, podsjećajući nas na onog starog kapetana. Odluke koje donosimo oblikovati će povijest, a ne sudbina, ili neke kriptične vizije iz prošlosti. Ova poruka nade pogotovo je potrebna u našem trenutnom društvu, koje se bori s mnogim izazovima, te često zalazi u sferu mržnje i predrasuda. A na to se lijepo nadovezuje i Picardov razgovor s Riosom, u kojem admiral pomaže kapetanu La Sirene (barem dijelom) zaliječiti neke rane iz prošlosti. Čini se da je pred finale misije, posada La Sirene konačno uspijela naći unutarnji mir.

A taj mir im je prijeko potreban u nadolazećem sukobu sa Zhat Vashom, budući da u otvoreni transwarp tunel ulazi i Narekova ptica grabljivica. Kao i u potencijalnom sukobu s tajanstvenom drevnom prijetnjom. Nema šta, čeka nas fascinantno i uzbudljivo finale.

 

Dodatne opservacije:

  • Dolazak Sedme na Artefakt očekivali smo od prve pojave Kocke u seriji. Ipak, ne mogu se oteti dojmu, da je za razliku od Picarda, Sedma na romulansku tajnu bazu stigla pomalo zbrzano, samo se pojavivši unutar Aretfakta, te odmah preuzela kontrolu.
  • Planet na kojem je ostavljeno drevno „upozorenje“ zove se Aia.
  • Konačno smo sreli i holograma inženjera. Naravno da ima škotski naglasak.
  • Tijekom apokaliptične vizije, nakratko možemo vidjeti kako generički android poprima lice Date. Pitanje je što ovo znači, budući da Data nije postojao prije 200 000 godina.
  • U razgovoru s Riosom, Picard se prisjeća početka svoje karijere na USS Reliantu. Ovu scenu možemo vidjeti u sceni koja je izrezana iz „The Measure of Man“, a sada je ponovno uklopljena u epizodu na Blu-ray disku. 
  • Još jedan podsjetnik na Picardovu prošlost je spomen njegove kolegice s Akademije, Marte Batanides, prve časnice Riosova kapetana Vandermeera. Batanides smo mogli vidjeti u TNG „Tapestry“.

Check Also

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics