Perdido Street Station – NEW WEIRD is not all that

Ima li bolje zemlje od Tajlanda, gdje je Garuda kraljevski simbol koji u pticolikom obliku čuči na svakoj banci, novčanici i službenom dokumentu, za čitanje knjige kojoj je jedan garuda spiritus movens? Mievillova elokventnost i vješta upotreba engleskog jezika prvo je što čitatelju upada u oči. Drugo je shvaćanje da ‘we are not in Kansas any more’, da je svijet u koji se ulazi samo nalik onome poznatom, da je svaka sličnost s njime slučajna, a sve pretpostavke neoprezne. Svijet Bas-Lag, u kojeg je ova knjiga uvod, naseljavaju ljudi i druga humanoidna bića koja žive u više ili manje uspješnom suživotu. Mieville slovi kao čovjek koji je ponovno izumio fantasy, iskoračio iz uvriježene  paradigme što bi fantasy trebao biti i pozvao nas u svijet noir transhumanizma, s elementima cyber i steampunka, horora i fantastike, s pripadajućim bestijarijem kakvog se ne bi posramio niti kakav D&D monster manual.

U svojem pisanju Mieville voli prijelaze iz perspektive vanjskog propovjedača u rakurs pojedinog lika, poredbe i pridjeve te si daje truda da u detalje opisuje grad New Crobuzon, mjesto radnje, i to u tolikoj mjeri da se izgubi u dočaravanju atmosfere i zaboravi na likove. Nažalost, ova praksa nakon nekog vremena postane zamorna, a sami opisi u svojoj biti repetitorni jer se svode na podcrtavanje kako je svaki djelić grada prljav, vidio bolja vremena, opasan i hostilan, baš kao i njegovi stanovnici. Također, ovakvi nezgrapni komadi teksta sa poetskim opisivanjem kulisa ne obogaćuju radnju i potpuno su kontraefektni jer uništavaju ritam i modus pripovjedanja.

Mievillovi likovi su egzotični, osebujni i zanimljvi – na prvi pogled. Nažalost, nakon početnog privikavanja na New Crobuson svemir, protagoniste i začetak zapleta, fokus se radnje pomiče, pa pomiče opet. Ovo samo po sebi nije loše, međutim u međuvremenu likovi postaju tek neuvjerljive, nesimpatične lutke pomoću kojih se priča priča čiji je rep neprepoznatljiv od glave i posljednih dvestotinjak stranica se doslovno vuče dok konačno ne kapitulira. Ako je ikada ijedna priča trebala urednika sa škarama, ovo je ta, jer ne samo što je preduga, pretjerana i neizbalansirana, već i nema kraj koji stavlja točku na „i“ na mnoge natuknice i reference koje su nabačene, započete ili spomenute u knjizi.

Pozitivna strana svega je nepredvidiv tijek radnje, ideje i promišljanja kojima obiluje knjiga te autorova originalnost koja viri ispod svakog kamena u njegovom svijetu. Knjigu preporučam čitateljima koji težište stavljaju na atmosferu i uživaju u izgradnji novih svemirâ jer je autor uložio više truda u stvaranje novog svijeta nego u likove, njihove odnose i radnju zajedno. Ljubitelje mračne fantazmagorije New Crobuzon neće razočarati.

Ja sam knjigu ostavila na Tajlandu. Možda nađe nekoga kome će se više svidjeti.

Naslov knjige: PERDIDO STREET STATION
Autor: CHINA MIÉVILLE
Godina izdanja: 2011.
Nakladnik: PAN BOOKS
Uvez: meki
Broj stranica: 880
Jezik originala: engleski

Check Also

Star Wars: Ahsoka – Putovanje na mjestu

Teško je napisati recenziju za seriju Star Wars: Ahsoka. S jedne strane, ovo je prvi …

Spider-Man: Across the Spider-Verse – brže, više, jače… bolje?

Spider-Man: Into the Spider-Verse (Spider-Man: Putovanje kroz Spider-svijet) bio mi je najugodnije filmsko iznenađenje 2018., …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics