Home / Fandom / Prvo izdanje Plana D ugostit će poznatog SF pisca – Brucea Sterlinga

Prvo izdanje Plana D ugostit će poznatog SF pisca – Brucea Sterlinga

Plan Dmeđunarodni festival dizajna održava se od 27. rujna do 1. studenoga 2017. u napuštenom diskontu iza Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu. Tema festivala je “Tehnooptimizam / tehnopesimizam” a bavit će se odnosom čovjeka i tehnologije. U okviru teme Festival će propitivati način na koji raznolikost stavova spram tehnologije formira javnu raspravu, ali i kako se takvi stavovi reflektiraju u oblikovanju našeg svakodnevnog okruženja. Upravo je zato dizajn, koji kroz korištenje i oblikovanje tehnologije nastoji odgovoriti na aktualne i buduće društvene potrebe, nezaobilazno mjesto rasprave o efektima tehnoloških rješenja. Dizajn više nije samo praksa oblikovanja predmeta, usluga i procesa koji zadovoljavaju društvene potrebe, već i mjesto konfrontacije gdje se kroz te iste predmete, usluge i procese propituju i razotkrivaju problemi njihovih pozadinskih ideoloških struktura.

U sklopu prvog izdanja Međunarodnog festivala dizajna Plan D u Zagrebu gostuje međunarodno poznati pisac znanstvene fantastike Bruce Sterling koji će sutra, u četvrtak 28. rujna, u 20:00 h održati predavanje “Prekarna utopija” (Precarious Utopia).

Bruce Sterling je poznati američki pisac znanstvene fantastike, predvodnik cyberpunk žanra, publicist, urednik, teoretičar i futurist. Njegova književna djela, od kojih je najpoznatija zbirka “Mirrorshades” i “The Difference Engine”, u koautorstvu s Williamom Gibsonom, seminalna su žanrovska djela, čiji se utjecaj odražava u raznim područjima kulture – od glazbe do filma. Od publicistike objavio je niz djela: “The Hacker Crackdown: Law and disorder on the electronic frontier”, “Tomorrow Now; Envisioning the next fifty years”, “Shaping things”, “Utopia pirata: I racconti di Bruno Argento” i “Epic Struggle of the Internet of Things” u kojima obrađuje svoj širok raspon interesa – od hakerske kulture, futurološkog dizajna svakodnevnih materijalnih predmeta, do sudbina ljudi u post-svijetu i skrivenih tendencija tehnoloških imperativa.

Objavljivao je, između ostalog, za Wired, Discover, Architectural Record i The Atlantic, predavao Nove medije i znanstvenu fantastiku na European gradute school, a projektom kojim istražuje mrtve medijske tehnologije – The New Media Project, daje značajan doprinos arheologiji medija.

Ulaznica po cijeni od 20 kuna pokriva ulaz na čitav program festivala.

Više informacija o gostima i programu festivala saznajte na 2017.pland.hr.

Check Also

Na vidiku je promocija romana Kaleidoskop autora Ratka Martinovića

U petak, 15. prosinca, u 19:30 h u pubu Veliki Tolk u Zagrebu će novinar, …

9 neobičnih stvari povezanih s Tolkienovim djelima

Sutra, 22. listopada u pubu Veliki Tolk, u 15:00 sati održat će se Hobbit pub …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Web Statistics