Agents of S.H.I.E.L.D. recenzija prve tri epizode

agents-of-shield

Za seriju su očekivanja bila velika. Nakon filma to je bilo samo prirodno. No da li je ona dostavila toliko željeni rezultat. Čini se da nije, iako je još rano za reći jer smo do sada imali prilike odgledati samo tri epizode. Nemojte krivo shvatiti kada ćemo barem za sada konstatirati da ovo nije ni dobra ali ni loša serija. Mi volimo taj Marvelov svijet pa je teško ostaviti taj osjećaj ispred vrata i objektivno sagledati sve kuteve. No ne možemo se oteti dojmu da je nešto konkretno propušteno, a i značajan pad gledanosti nakon prve epizode govori upravo u prilog tome.

Likovi su klišeizirani, bez nekakve specijalne osobnost i zapravo se nismo uspjeli s njima povezati, dok Avengerse prihvaćamo baš onakve kakvi jesu sa svim njihovim manama i vrlinama te s lakoćom shvaćamo zašto oni jesu to što jesu. Povratak iz mrtvih agenta Coulsona (Clark Gregg), činio se puno zanimljivijom idejom nego što je to u konačnici ispalo. Nije uspio prenijeti momentum kojeg je nosio u Avengersima, iako je očito nezaobilazna stavka serije i najkvalitetniji lik kojeg serija trenutno nudi. Coulsonova ‘ekipa’, čini se nekako bez duše, nezgrapno naturana u čitavu sliku. Točno da ih sve izmjene nekim potpuno novim likovima to ne bi rezultiralo ničim drugim nego poboljšanjem. Skye (Chloe Bennet), previše dominira i odskače, a zapravo predstavlja lik koji je najmanje uvjerljiv u čitavoj priči, pa bi bilo za očekivati da ga onda neće stavljati u prvi plan kada ga već nisu pošteno razradili. Znanstveni dvojac, agenti Fitz i Simmons (Iain De Caestecker i Elizabeth Henstridge) nas podsjećaju više na Loleka i Boleka nego na dio ekipe kojoj bi povjerili riješavanje problema života i smrti. Shvaćamo da bi oni trebali predstavljati tek klince početnike, ravno sa obuke ali svejedno nam smeta taj nonšalantni pristup.

Čini nam se da će serijal maksimalno iskorištavati Avengerse čisto da bi se održao na nekoj nultoj točki, umjesto da to predstavlja stavku koja bi samo trebala extra unaprijediti kvalitetu. Prati se tijek prošlih događanja na filmu, cameo uloge kojima su tek otškrinuli vrata (Nick Fury ep. 2.), pa se uopće nećemo čuditi kad nam se počnu pojavljivati i superheroji, a uvjereni smo da je to samo pitanje vremena. Malo je iritantno konstantno ponavljanje toga kako je zapravo agent Coulson preživo, a da gotovo ništa iz te priče ne saznamo. Pretpostavka je da će nam to ipak otkriti na neki fantastični način do kraja sezone koja je potvrđena za ukupno 22 epizode.

No ako zaobiđemo djetinji faktor serije ostaje činjenica da ona i dalje ima ogroman potencijal i da se sve stvari koje ne štimaju daju ispeglati u narednim epizodama ako za toga bude sluha. Humor je faktor kojeg su uspješno prenijeli iz Avengersa bez ležećih policajaca na putu. Serija je dinamična, i naprosto nas gura dalje. Više je nego jasno da je produkcijski dobro potkovana, pa tu nema nikakvih zamjerki. Svakako nas zanima što će se dalje dešavati, a najviše nas interesira što je to što agent Coulson ne smije znati o svojoj ‘smrti’ odnosno povratku u život. Ne možemo se ne pitati da li je on možda klon ili ‘Life Model Decoy’, no na taj ćemo odgovor morati pričekati…

Check Also

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Star Wars: Ahsoka – Putovanje na mjestu

Teško je napisati recenziju za seriju Star Wars: Ahsoka. S jedne strane, ovo je prvi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics