Spremite se za zimu jer vrijeme je za povratak u Westeros

Malo koja serija izaziva toliko pozornosti, ushita, kritika i kontroverzi kao HBO-ov megaspektakl „Igra prijestolja“. Ovaj magičan i inovativan svijet temeljen na još magičnijem i inovativnijem svijetu George R. R. Martina, aka dedice koji radi na svemu osim na zadnje dvije knjige Pjesme leda i vatre, zauvijek je promijenio ne samo televiziju, već i značenje riječi fandom/mainstream/geek/nerd… nastavite niz.

Da, ova epska priča u još epskijem settingu trebala je biti nešto što nikada ne može biti snimljeno, budući da je dijelom nastala iz frustracija Martina nakon što su ga nekoliko puta odbili u njegovim avanturama da se probije na male ekrane. I da, teško bi netko rekao prije 20 godina, kada je izašla prva knjiga sage „Igra prijestolja“ da će Martinov svijet i svi njegovi likovi, intrige, zavjere, bitke i ambicije završiti na televiziji, i to ni manje ni više HBO-u, koji još od Sopranosa i kasnih 90ih mijenja koncept televizije koju znamo.

Ali nezamislivo se dogodilo, i to u trenutku kada je pisac ovih redaka taman završavao četvrtu knjigu sage „Gozbu vrana“, u trenutku dok je Algoritam bio mjesto za nabavu kvalitetnih književnih naslova, a ne još jedna kompanija-slučaj. Dogodilo se to u trenu kada se očekivao dolazak pete knjige „Plesa zmajeva“, u trenutku kada se činilo da bi saga na papiru mogla završiti za par godina. Te, sad već davne 2011. godine, televizijska adaptacija u režiji tada još nepoznatih Daniela Bretta Weissa i Davida Benioffa tek je započela svoju odiseju, i nitko nije znao hoćemo li uopće vidjeti drugu sezonu. Jer magija i zmajevi nisu (bar tada) bili in, a ni kvazi srednjovjekovni setting s masom nerazumljivih imena nije obećavao veliki uspjeh. No neočekivano se dogodilo. Ogromno povjerenje HBO-a, kompetentna televizijska ekipa, i (bar na samom početku) predanost samih showrunnera originalnom materijalu, zajedno s dobrom potporom fanova (uz dodatak nemalih količina nasilja, krvi i seksa) stvorili su od Igre prijestolja jednu od najvećih franšiza u industriji zabave ovog stoljeća. Također od relativno nepoznatih britanskih glumaca stvorili su set planetarno popularnih zvijezda, a od svojih kreatora D&D-a likove koji su istovremeno obožavani s jedne strane, te izuzetno omraženi s druge strane. Uspjeh serije revolucionizirao je merchandising, rezultirajući u pravoj biblijskoj poplavi materijala – od standardnih blu-rayjeva, majica, šalica i privjesaka do plišanih zmajeva, boardgameova i replika oružja. Igra prijestolja ušla je duboko u pop-kulturu, a slogani poput „Zima dolazi“ ili „Sjever pamti“ urezali su se u svakodnevni vokabular. O utjecaju serije na gledatelje, pop-kulturu, ali i svakodnevni život mogao bi se napisati cijeli članak, no za to bojimo se, nemamo vremena. Jer ovdje govorimo o najnovijoj, sedmoj sezoni koja dolazi za koji dan i onome što očekujemo od nje.

Jer dok se 6 godina kasnije spremamo za novu pretposljednju sezonu, knjiga koju bi serija trebala adaptirati „Vjetrovi zime“ još je na razini laganog lahora – u prijevodu, osim nekoliko poglavlja koji je Martin podijelio s fanovima u nekoliko navrata i koje možete pronaći online, čini se da Vjetrove nećemo vidjeti još neko vrijeme. Što dovodi i gledatelje, ali i produkciju serije u težak i zahtjevan položaj. Dijelom zbog zastoja na Vjetrovima, i smanjenja originalnog materijala, a dijelom u želji da Igra prijestolja ima određenu dozu originalnosti. Već nakon četvrte sezone počele su značajnije promjene i diverzija u radnji serije od knjiga. Kako se Zima nastavila približavati, promjene su postale sve veće i izazvale sve više kontroverzi među fanovima (i knjige i serije). Bilo je tu problema isključivo za čitatelje, poput nesretnog kraha character-buildinga Stannisa, ili kompletnog i sramotnog kraha radnje u Dorneu. Bilo je tu problema koji su zgrozili gledatelje, poput scene silovanja/seksa Cersei i Jaimeja pred odrom njihovog prvog sina. Ono što se sa sigurnošću može reći je da je Igra prijestolja uspjela u svojih šest godina prikazivanja izazvati sve razine emocija među gledateljima. I nesumnjivo to će se nastaviti u sedmoj sezoni.

A što možemo očekivati u ovoj pretposljednjoj, sedmoj sezoni. U sezoni, koja će nekim gledateljima prikazati sudbinu njihovih omiljenih likova 20 godina nakon što su ih prvi put sreli. Sedma sezona biti će komponirana od totalno novog materijala, s određenim dijelovima radnje nastalima na konceptu koji je Martin podijelio s D&D-om još na samom početku serije.

Game of Thrones

Zid i Sjever

Prošla sezona potresla je Zid. Jon Snow je nakon izdaje dijela Noćne straže, na radost fanova oživio uz pomoć Melisandre i obračunao se s pobunjenicima. Njihova izdaja oslobodila ga je od zakletve, te je preuzeo zapovjedništvo nad Stark lojalistima i Divljacima, te pomogao svojoj polusestri Sansi da povrati Oštrozimlje i eliminira Ramsayja Boltona. No Sansino prešućivanje Maloprstove pomoći, koji je ironično na samom kraju s vitezovima Doline spasio Jona i njegove ljude te osigurao pobjedu kući Stark vjerojatno nije izraz naglog trenutka filantropije jednog od najvećih spletkaroša Westerosa. Lord Baelish nesumnjivo ima skrivene planove, i iako Jon trenutno kontrolira Sjever i Oštrozimlje, možemo očekivati probleme u održavanju te kontrole. Pitanje je kako će kuće Sjevera prihvatiti Divljake, arhineprijatelja koji je prijetio Sjeveru tisućama godina, a sad iznenadnog i ključnog saveznika. Sudeći po scenama iz trailera, Jon i Divljaci će se još jednom zaputiti onkraj Zida, u misiju o kojoj možemo samo spekulirati. Također, ovo je sezona dugoočekivanih reuniona, još jedan od rijetkih preživjelih Starkova, Bran, iliti Trooka vrana, bi trebao preći Zid. I to u pravi čas, jer za Branom dolazi i prava opasnost kraljevstvu ljudi, a to su Noćni kralj i Bijeli hodači, osnaženi nakon prisilne regrutacije u Hardhomeu. Vrlo je moguće da gledamo zadnje trenutke Zida, koji bi nakon tisuća godina postojanja konačno mogao pasti krajem sezone. A sigurno je da gledamo zadnje trenutke Jona Snowa, pa i Jona Starka, budući da sa Branom dolazi i vijest o pravom porijeklu Snowa, a to je ono što su fanovi već davno predvidjeli… R+L=J.

Riječni krajevi

Riječni krajevi su unatoč ogromnom potencijalu, prošle sezone imali razočaravajući arc. Nakon što je Crna riba izbjegao Freyjeve na Krvavom vjenčanju i otišao da obavi ono što se mora, tri sezone kasnije vidjeli smo ga kako ih je zeznuo još jednom i zauzeo Rijekotok. S tako nesposobnim Freyjevima, Crna riba je mogao pecati godinama da nije bilo nestrpljivog Jamieja koji se što prije želio vratiti svojoj sestri, i nevjerojatno glupog nećaka Edmura Tullya, koji je da spasi svoje nikad viđeno dijete (?) odlučio izdati svoj rod i svoju kuću i predati vrijedni plijen Lannisterima. Pad Rijekotoka nije bio jedini zbrzani moment u Krajevima. Nakon sezona izbivanja, Arya se konačno vratila sa svog (nedovršenog) treninga ubojice (i čini se oporavila od one čudne rane), te na brzinu eliminirala ne samo dvoje starijih sinova staroga lorda Freyja, kao i njega samoga, već i samu kultnu scenu iz knjige. Nadamo se da će se aftermath ovoga zbrzanog povratka ipak isplatiti, i da ćemo ove sezone vidjeti nešto što neki čekaju već 20 godina. A to je emotivni reunion s Nymeriom, Aryinim strahovukom, kao i još emotivniji reunionom s njenom sestrom, te pogotovo polubratom Jonom. Eliminacija gospodara Prijelaza oslabiti će ionako nestabilnu vlast koju ta kuća ima u regiji, te bi mogli vidjeti Edmura u njegovoj prilici za iskupljenje. A iako postoji mala vjerojatnost nadamo se da Crnu ribu (o čijoj smo smrti čuli, ali je nismo vidjeli) nismo vidjeli posljednji put. No sudeći po onome što se dogodilo sa Stannisom, takav je ishod vrlo slab.

Game of Thrones

Zmajev kamen

Zmajev kamen, donedavno sjedište kuće Baratheon, trebalo bi biti fokalno mjesto početka sezone, budući da će se upravo tamo vratiti kraljica s masom epiteta i tri zmaja – Daenerys Targaryen. Osim zmajeva i vojske Neokaljanih i Dothrakija, s njom dolaze i njeni vjerni sljedbenici Missandei i Sivi crv, kao i najnoviji, ali i najvažniji savjetnici Tyrion i Varys. Upravo bi ovih dvoje trebali odigrati najvažniju ulogu u ustoličenju dinastije Targaryen u Westerosu. Jer zmajevi će zasigurno odigrati ulogu i pružiti nam bar dvije epske scene bitke, ali Varys je drugi najveći spletkar i diplomat u Westerosu, a Tyrion je taj koji zna kako vladati nakon što se vatra ugasi. Sudeći po traileru, upravo bi Tyrion trebao odigrati značajnu ulogu u napadu i osvajanju Bacačeve hridi, sjedišta njegove kuće i tako „vratiti dugove“ s kamatama Tywinu Lannisteru, kao i njegovoj sestri.

Željezno otočje

A najnoviji i najvrijedniji saveznik lavlje kraljice biti će Euron Greyjoy, novookrunjeni kralj Otočja. Nakon što se vratio u prošloj sezoni i eliminirao svog starijeg brata, Balona, Euron je spriječio plan njegovih nećaka Yare i Theona, ali nije spriječio njihov bijeg u Essos, s većinom Željezne flote. Yara i Theon sklopili su savez s Dany, što je Euronu ostavilo Lannistere, i sudeći prema scenama u traileru to će savezništvo otežati planove Targaryjanki, a gledateljima pružiti bar jednu spektakularnu morsku bitku.

Game of Thrones

Kraljev Grudobran

A upravo će Tyrionova sestra, Cersei, odigrati glavnu ulogu u glavnom gradu Sedam kraljevina. Cersei je ispunila svoj životni san nakon što je u finalu zadnje sezone eliminirala većinu neprijatelja u spektakularnoj eksploziji divlje vatre, te konačno zasjela na Željezno prijestolje. No ta će je pobjeda skupo koštati, budući da je uz svoje neprijatelje eliminirala i svoje zadnje dijete, dobrog kralja Tommena, što bi moglo biti loše primljeno od njenoga brata i oca nesretnog kralja. Prema traileru, Jaime bi bar na početku još mogao biti na strani sestre, ali nećemo se iznenaditi ako ubrzo promijeni stranu nakon što otkrije što se zapravo dogodilo. Također, Cerseina igra vatrom dovela je Lannistere u nezgodan položaj, ostavivši ih praktički izolirane, sa samo jednim saveznikom.

Ono o čemu ne želimo govoriti ili Dorne

Što ovdje reći? Dorne je nesumnjivo najslabija karika Igre prijestolja. Nakon što je ionako slabi arc krahirao početkom prošle sezone zbrzanom eliminacijom glave kuće Martell, Dorana i njegovog nasljednika Trystana, najjužnija kraljevina je postala matrijarhat s Ellariom Martell na čelu, i khm, khm tri pješčane zmije. Situacija se malo popravila u finalu, kada je u Dorne stigao Varys i najzanimljivijoj članici kuće Tyrell, Kraljici trnja obećao vatru i krv. Savez sklopljen u finalu nesumnjivo će igrati važnu ulogu u novoj sezoni, budući da je Dorne oduvijek podupirao Targaryene. No prisutstvo Tyriona kao Kraljičinog namjesnika mogao bi zakomplicirati planove. Iskreno, neće nas žalostiti ako putem nastradaju sve preživjele članice kuće Martell.

Ostali likovi, veliki i mali

Prošla sezona povratila je još jednog fan-favorita. Pas se vratio iz mrtvih i priključio Berricu i Bratstvu bez barjaka na njihovom putu prema Sjeveru. Sudeći po snježnim scenama iz trailera, možemo očekivati reunion sa Sansom, ali i nešto neugodniji s Brienne, koju također očekujemo na Sjeveru. Južnije, Sam i Gilly su konačno stigli do Starigrada, gdje bi Sam trebao započeti svoj ubrzani tečaj za maestera i pronaći način kako zastaviti pošast onkraj Zida. Sudeći po glasinama, njegovo iskustvo u Starigradu bi moglo biti drukčije nego što je očekivao. Na drugom kraju Uskog mora, u Essosu, nesretni Jorah Mormont će nadamo se, pronaći lijek protiv greyscalea te se vratiti Dany. Dany bi mogla sresti i crvenu ženu, Melisandre, koju u traileru vidimo upravo na Zmajevom kamenu. A ove ćemo sezone konačno otkriti i što se dogodilo s jadnim Gendryjem, kojeg smo zadnji put vidjeli prije nekoliko sezona u čamcu kako napušta Zmajev kamen. Je li konačno doveslao do obale. Otkriti ćemo ubrzo.

Zima samo što nije stigla. U našim krajevima, na HBO-u Adria, za najveće i najnestrpljivije fanove, 17. srpnja u 03:00 h, ili u nešto normalnijim uvjetima u 20:00 h.

Check Also

Otkriven je prvi poster i datum premijere za The Acolyte!

Disneyjeva iščekivana serija The Acolyte, dobila je svoj prvi teaser poster, koji je službeno potvrdio …

Little Shop of Horrors: stiže nam još jedna filmska verzija koju će režirati Joe Dante

Little Shop of Horrors dobiva novu filmsku verziju pod naslovom Little Shop of Halloween Horrors, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics