O grebenima, neandertalcima i krvavom vinu: Problemi s Trekom i Klingoncima

 

U kultnoj epizodi Star Trek: Deep Space Nine „Trials and Tribble-ations“, posada DS9 vraca se kroz vrijeme, na stanicu K7, gdje svjedoče događajima iz još kultnije epizode TOS-a „The Trouble with Tribbles“. Dok pokušavaju riješiti misterij na postaji, i izbjeći svoje pretke, naši junaci sreću Klingonce. Točnije TOS Klingonce, koji izgledaju bitno drugačije nego Worf. Kada ga posada pita zašto izgleda drugačije, on odgovara jednostavno i sažeto: „O tome ne pričamo sa strancima“. Pravi odgovor je jednostavan, budući da u 60-im godinama kada se snimao TOS, budžet serije nije dozvoljavao prostetiku i uniforme za Klingonce poput Worfa. Umjesto toga, produkcija se odlučila za jeftinu opciju, koja s našeg današnjeg stajališta izgleda pomalo rasistički. Jer TOS Klingonci se razlikuju od ljudi samo po zakošenim očima, tipičnim brčićima i tamnoj puti. Edward Said bi definitivno imao nešto reći o tome.

“O tome ne pričamo sa strancima.”

Situacija se popravila već s prvim filmom „ST: The Motion Picture“, u kasnim 70-ima, gdje je puno veći budžet i napredak tehnologije omogućio produkciji da napravi Klingonce koji će zaista izgledati posebno i specifično, vanzemaljski, u prepoznatljivim uniformama i s prepoznatljivim grebenima na čelu. Ovaj će se dizajn nastaviti usavršavati kroz sljedeće filmove, a vrhunac će dostići upravo s pojavom Worfa kao nezaboravnog lika, i jednog od glavnih članova posade; prvog zvjezdanog broda Enterprise-D (TNG), a potom svemirske stanice na samom rubu Federacije (DS9), te zadnjih filmova s TNG postavom. Dakle, kao što smo mogli vidjeti razlog za veliki odmak od TOS Klingonaca do Worfa bio je jednostavan – novac i nove tehnologije. Ali Star Trek je kroz pola stoljeća postojanja okupio ne samo ogroman broj fanova, nego i kompleksni lore, koji upravo ti fanovi analiziraju u beskraj. Od rasporeda hodnika na Constitution klasi, preko vulkanskih obreda i hijerarhije Zvjezdane Flote, pa sve do političkih i ekonomskih analiza Klingonskog ili Romulanskog imperija, fanovi su omogućili Treku jedinstveni položaj, što je rezultiralo kompleksnim i bogatim svijetom van serija i filmova (duboko povezan s onim prikazanim na ekranima), ali i novim prilozima, odobrenim i od kreatora i od produkcije. Star Trek univerzum, usuđujemo se napomenuti, najkompleksniji je i najpovezaniji SF univerzum u postojanju, u kojem je svaki događaj, kao i svaki lik iz serije, filma, knjige, pa čak i videoigre uklopljen u ovaj široki i izuzetno složen svijet.

Upravo je ta posebnost Star Treka, bio jedan od razloga zašto je produkcija zadnje Trek serije, i zadnje iteracije Treka uopće, smještene u Prime vremensku liniju – Enterprise – u svojoj zadnjoj sezoni, odlučila da između ostalog pruži bolji odgovor zašto su TOS Klingonci toliko drugačiji od ostalih. I mora se priznati, scenaristi su uspjeli dati prihvatljiv odgovor. TOS Klingonci nemaju grebena na čelu, budući da su se u zadnjoj sezoni Enterprisea, koja se odvija skoro pa stoljeće prije avanture na K7, okušali u neuspješnom eksperimentu i zarazili s biološkim oružjem – augment virusom – te je samo intervencijom posade Enterprisea NX 01, Klingonski imperij spašen, ali pod cijenu promjene fizičkog izgleda, i nestanka grebena.  Budući da je Enterprise uskoro ukinut, s čime je nestao Trek s malih (kao i velikih ekrana) na duže vrijeme, ostali smo zakinuti za međufazu između incidenta i TOS-a. Povratak Treka na velike ekrane, u Kelvin liniji (JJTrek, nuTrek), vratio je i Klingonce, bitno drugačije od bilo čega viđenog u Prime, ali budući da je je to drugačija vremenska linija, taj dizajn nije bitno utjecao na fanove, osim da potvrdi njihovu ideju o bitno inferiornijoj verziji Treka.

Klingonci su se u velikom stilu trebali vratiti u neslužbenom uradku znanom kao „Axanar“, koji bi se bavio periodom koji je izravno prethodio TOS-u, u kojemu bi upravo Klingonci imali jednu od značajnijih uloga. Odabir kreatora ovog fan-filma bio je kompromis, koji je vratio čeone grebene, ali kao jedva vidljivi aspekt fizionomije. U isto vrijeme odjeknula je puno snažnija vijest, da CBS nakon više od dekade vraća Star Trek na male ekrane, i to u Prime vremenskoj liniji. U ovoj novoj seriji – Star Trek: Discovery – Klingonci su, od prve najave bili predodređeni za veću ulogu. Nećemo ulaziti u probleme vezane za produkciju Discoverya, kao ni ‘gašenje’ Axanara, jer smo o tome već više puta pisali. Ono čemu ćemo se posvetiti u ostatku članka je kontroverzni izgled Klingonaca u Discoveryu, koji je uzrokovao široki spektar reakcija među fanovima, većinom s negativnim predznakom.

Započeti ćemo s dizajnom i esteskim stilom Discoverya kao takvog. Star Trek: Discovery se odvija 10 godina prije TOS-a, ili 90 godina nakon završetka Enterprisea. Smješten je u Prime vremensku liniju, no već od prvih najava, napomenuto je da će serija biti vizualni reboot, što smo mogli vidjeti u teaser traileru, u kojem se naziru elementi JJtreka. Ovakva odluka, premda kontroverzna, zapravo je kako bi Vulkanci rekli, logična. Star Trek je uvijek nastojao prikazati našu budućnost. Dizajnu i tehnologiji iz 60-ih jednostavno nema mjesta u 23. stoljeću s točke našeg trenutnog gledišta. No vizualni reboot iz prvih najava uključivao je i reboot sad već kultnih vanzemaljskih vrsta, uključujući Klingonce. Upravo su novi Klingonci, tj. njihov vanjski izgled (budući da do sada nismo dobili skoro pa nikakav uvid u njihove običaje, politiku i kulturu u Discoveryju) izazvao najviše negodovanja među fanovima. Mnogi su uplašeni da će ovo od sada nadalje biti Klingonski dizajn, kritizira se generičnost izgleda, kao i bestijalni dojam ove plemenite ratničke civilizacije (bar do sad). No je li to zaista tako? I ne zaboravimo ono najvažnije, gdje je mongoloidna brada!?

Gdje je brada?

Ponavljamo, u ovome trenu imamo jako malo informacija o Klingoncima (kao i o ostatku serije). Naš cilj nije dati odgovor jer je to nemoguće. Ono što možemo dati su pretpostavke:

Prvo, počnimo s fizičkim izgledom. Prva pretpostavka koja se nameće je da su Klingonci viđeni u traileru, posljedica neslavnog eksperimenta s Augment virusom. No ovdje je važno napomenuti i tzv. Fazu 2. Faza 2 trebala je biti nastavak TOS-a u kasnim 70-ima, no nije nikad vidjela svjetlo dana. Umjesto Faze 2, izašao je set TOS filmova, a dio materijala iz ovog neuspjelog koncepta korišten je u prvim sezonama TNG-a. Neki koncepti korišteni su i za Discovery, što smo mogli vidjeti još u prvom teaseru s prošlogodišnjeg SDCC-a. (Discovery model, kao i asteroid baza). Još jedan element koji potječe iz Faze 2 je izgled klingonskog ratnika, koji podsjeća na izgled Klingonaca viđen u ovom posljednjem traileru (izvorna slika nakratko je viđena u making-of teaseru).

Klingonac novog/starog kova?

Drugi aspekt vrijedan spomena je radnja. Kao i većina elemeneta vezanih za Discovery i ovo je temeljeno samo na nepotvrđenim glasinama. Još za vrijeme prvih vijesti o novoj seriji, na internetu se pojavio set slika koje prikazuju intrigantne i neortodoksne dizajne svemirskog broda tzv. Klingonskog sarkofag broda. Taj dizajn definitivno odstupa i od svega viđenog kao i od dizajna iz Faze 2. Istovremeno s pojavom tih slika, krenula je i glasina o antičkim pra-Klingoncima, koji bi trebali igrati veću ulogu u seriji. Da li je moguće da su Klingonci prikazani u traileru upravo ti antički Klingonci? Teško je reći. Ali zanimljivo je napomenuti da se u traileru nakratko prikazuje ritual u kojem centralnu ulogu igra nešto nalik na sarkofag. Je li to sarkofag, ili escape pod iz prošlosti? Moguće je da će USS Discovery tražiti klingonsku arku, generacijski brod u kojem se nalaze ovi fizički drugačiji vanzemaljci. Možda vanzemaljci prikazani u ritualu Fek’ Ihri – prapovjesna vrsta spomenuta i viđena u TNG epizodi „Devil’s Due“, koja bi Klingoncima mogla biti nešto poput neandertalaca nama ljudima, u slučaju da su se nastavili razvijati (veoma interesantno je da u ritualnoj sceni ne vidimo nijedan simbol iz klingonskog imaginarija, dok je kultni amblem imperije prikazan u sceni napada na Shenzou). Ako je to slučaj možda je Sarekova izjava o velikim ujediniteljima namijenjena ne prvoj časnici Burnham, već klingonskom vođi T’Kuvmi. A izjava Burnham o odsijecanju glave, namijenjena eliminaciji te opasnosti?

Sarkofag brod ili dizajner koji je popio malo previše krvavog vina…

Nemojmo ni zaboraviti da je Klingonski imperij ogroman prostor. Federaciju ne čine samo ljudi, već i veliki broj vanzemaljskih vrsta koje se dosta razlikuju jedna od druge. Romulanci također imaju barem još jednu vrstu u svom Imperiju – Remane (koji su u Trek univerzum uvedeni u ST: Nemesis, a pripadnost kanonu potvrđena je u posljednoj sezoni Enterprise). Moguće je da bar neki od ovih vanzemaljaca pripadaju još nepoznatoj vrsti pod Klingonskom vlasti. Također, moguće je da je skupina okupljena oko sarkofaga/kapsule sekta koja se običajima (a možda i izgledom) odvojila od ostatka Imperije.

Naposljetku moguće je da showrunneri jednostavno žele novi, svježi izgled. Ne bi bilo prvi puta. Osim Klingonaca i Romulanci su doživjeli veću promjenu između TOS i TNG. Andorijanci su također prošli kroz nekoliko promjena u dizajnu, makar ne tako drastičnih. Bolijanci, su bitno promijenili izgled između TOS i TNG, iako nikad nisu igrali veću ulogu. U svakom slučaju, promjena ne bi trebala biti tako važna, ako radnja i likovi budu izvedeni kako spada, u duhu klasičnog Prime Treka. Ako to bude slučaj, možda ni objašnjenje u seriji nije toliko nužno. Jer kako je Worf rekao „O tome ne pričamo sa strancima“.

Check Also

Netflixova serija The Witcher završava s 5. sezonom!

Pripremite se za velike vijesti s Kontinenta! Netflix je potvrdio da će njihova fantasy serija …

Teaseri za otkačeni, animirani web SF serijal Mothership

Uskoro nas očekuje animirana, antologijska web SF serija kratkih filmova Mothership, čiji teasere možete pronaći …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics