SFeraKon 2017. samo što nije počeo, provjerite što vas neobičnog tamo čeka

 

09052017_Sferakon_2017_post_1

Ovaj vikend od 12. do 14. svibnja 2017. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu održat će se 39. po redu izdanje SFeraKona, najstarije i najveće konvencije znanstvene fantastike u ovom dijelu Europe.

Gosti su kao i gotovo svake godine spektakularni, tako će Zagreb i SFeraKon posjetiti James Lovegrove – zvučno ime svjetske književnosti, britanski pisac i autor više od 50 romana za djecu, mladež i sve one koji se tako osjećaju. Zatim Dalibor Talajić, ozbiljna „faca“ iz svijeta stripa, Marvelov crtač koji je nedavno došao u centar svjetske i domaće javnosti nacrtavši strip Madaya Mom o ratu u Siriji, nastao iz SMS-ova koje je nepoznata majka petero djece iz opkoljenog sirijskog grada Madaye razmjenjivala s novinarima ABC Newsa.
Također, u goste dolazi i Justyna Anna Barys, inženjerka life support sustava pri Europskoj svemirskoj agenciji. Ova mlada 26-godišnjakinja uvrštena je na Forbesovu listu “30 ispod 30” u kategoriji industrije kao jedna od najtalentiranijih mladih znanstvenika u svijetu.

Ove godine na SFeraKonu ćete se moći družit i s mađarskim fandomom. Noemi Istenes održat će predavanje o japanskim horor legendama gdje ćete saznati zašto je mnoštvo filmova i igara temeljeno upravo na japanskoj mitologiji. Noemi je inače jedan od organizatora MondoCona, jedne od najvećih mađarskih geek konvencija.

Iz bogate sekcije književnosti sferakonskog programa izdvajamo:

Predavanje: John Varley čarobnjak Osam svjetova i mnogo više od toga koje drži Marko Fančović

Predavanje: Harry Potter i duh brkatog kaplara koje drži Aleksandar Žiljak

Predstavljanje romana Rođen u tami autora Leona Lepoglaveca Čičeka

Predstavljanje slovenskog časopisa za spekulativnu fikciju Supernova, kojeg uređuje, a ujedno će ga i predstaviti Bojan Ekselenski

Predavanje: Tapete sa svemirskim brodovima: intencija, zaplet i scenografija kao odredbeni elementi žanra koje drži Milena Benini

Predstavljanje medijske kuće Hangar 7 pod naslovom Hoćemo prijevode! I dajte nam još domaćih naslova! Evo vam! koje će voditi Davorin Horak

Okrugli stol o domaćoj žanrovskoj sceni u kojem publika aktivno sudjeluje uz Aleksandra Žiljka i Davorina Horaka

Predstavljanje knjiga Dragon’s Treasure i Dragon’s Prize te iskustvo samostalnog izdavaštva kojeg drži Maja Škvorc

Predstavljanje 23. sferakonske zbirke SFumato koje će predstaviti Ivana Delač, Tatjana Jambrišak i autori

Predavanje Transhumanizam i kontra-kulturalne koncepcije identiteta u djelima Phillipa K. Dicka i Harlana Ellisona koje drži Vinko Drača

Predavanje The Three Ages of the Modern Superhero koje drži počasni gost James Lovegrove

Predavanje SF i psihodelija koje drži Ratko Martinović

Hangar 7 već tradicionalno na SFeraKon dolazi s nekoliko novih izdanja. Tako ovaj puta stižu čak dva nova broja Siriusa B, 33 i 34 od kojih prvi donosi priču počasnog gosta konvencije Jamesa Lovegrovea. Priču Ubrzanje koja je bila nominirana za Locusa, autor je sam odabrao kao prvi prijevod jednoga svojeg djela na hrvatski jezik. Osim Lovegrovea, Sirius B 33 i 34 donose i priče Orsona Scotta Carda, Kena Liua, Brende Cooper, Paola Bacigalupija, Larryja Nivena te najpoznatijih priča Shirley Jackson i Edwarda Brayanta – Lutrija i giANTS za koju je Brayant dobio Nebulu. Uz nove brojeve, na štandu Inverzije biti će moguće nabaviti i sve stare brojeve.
09052017_Sferakon_2017_Izazov_krviIz tiska izlazi i duogočekivani nastavak avantura najpoznatijih domaćih vitezova – Junnker’sa i Vailianta. Vanja Spirin je zgotovio nove avanture i roman Junker’s i Vailiant protiv sila tame imat će svoju premijeru upravo ona SFeraKonu. Uz najave ostalih novih izdanja, Hangar 7 će predstaviti i prva dva strip albuma novog ciklusa o Metabarunu, jednom od najkarizmatičnijih strip junaka nastalih iz pera Alejandra Jodorowskog kao i prvu knjigu iz serijala Prostranstvo Jamesa S. A. Coreya s najavom za sljedeću, Calibanov rat.
Kao distributer izdanja Društva za znanstvenu fantastiku, Hangar 7 će na štandu Inverzije imati u prodaji i novi, jubilarni broj Ubiqa – broj 20, kao i prvu knjigu Vesne Kurilić Izazov krvi koja također doživljava premijeru na ovogodišnjem SFeraKonu.

U izdanju Algoritma na SFeraKon stiže knjiga Preostali Toma Perrotte po kojoj je snimljena izvrsna serija u produkciji HBO-a, “The Leftovers”. Tuga, očaj, bijes, tragovi nade, i gorko-slatki humor koji će vam natjerati suze na oči karakteristike su kojima je Perrotta predobro poznat svojim mnogobrojnim obožavateljima. Pored toga, Algoritam predstavlja još jednu zvijezdu u usponu. Riječ je o Daryndi Jones koja je uzbudljivim književnim debijem požnjela velik uspjeh u svijetu paranormalne romantične beletristike. Prvi grob desno dobitnik je nagrade Rita za najbolju debitantsku knjigu 2012., te začetnik serije bestselera o Charley Davidson, snažnoj, neovisnoj, zavodljivoj i sasvim posebnoj ženi, baš poput motora na koje nas njezino ime neodoljivo asocira.

09052017_Sferakon_2017_post_2

Središnji događaj SFeraKona 2017. je Svečana skupština u subotu, 13. svibnja u 20:00 sati, u okviru koje će se uručiti nagrade SFERA, najstarije hrvatske žanrovske nagrade te nagrade SFERICE, nagrade pobjednicima SFerinog dječjeg natječaja za najbolje literarne i likovne radove. Ovogodišnji dobitnici nagrade SFERA, za najbolja znanstveno-fantastična djela objavljena u 2016. godini su, po kategorijama:

MINIJATURA – Danijel Bogdanović: Svemirka (Sirius B, broj 29, Hangar 7, Zagreb 2016.)
PRIČA – Jurica Ranj: Projekcije (Ubiq, časopis za književnu fantastiku, broj 19, SFera, Zagreb 2016.)
NOVELA – Ed Barol: Bijela promenada (Sirius B, broj 27, Hangar 7, Zagreb 2016.)
ROMAN – Veronika Santo: Granice na vjetru (Matica hrvatska, Ogranak Bizovac, 2016.)
ROMAN ZA DJECU – Branka Primorac: Moj brat živi u kompjutoru (Alfa, Zagreb 2016.)
KNJIŽEVNA TEORIJA – Milena Benini: Samo običan putujući apotekar: teatralnost, androginija i folklorni elementi kao faktori drugosti u središnjem liku serije MoNoNoKe (Ubiq, časopis za književnu fantastiku, broj 19, SFera, Zagreb 2016.)
STRIP – Darko Macan i Igor Kordej: Mi, mrtvi (Fibra, Zagreb 2016.)
POSEBNO OSTVARENJE – Hrvoje Krlić i Tomislav Buntak za uređenje hostela Subspace

Od filmski orjentiranog programa izdvajamo:

Predavanje: Zaboravite na 80-te – zlatno doba filmskog SF-a su 90-te! koje drži Tomislav Hrastovčak

Predstavljanje filma: Preko Mene Mrtve, u sklopu kojeg će biti premijerno prikazan i prvi trailer

Projekcija filma: Divlji planet René Laloux, Francuska, Čehoslovačka, 1973., 72’, La planete sauvage

Predavanje: Sveobuhvatno iskustvo filmskih atrakcija koje drži Tihoni Brčić

Predstavljanje kratkog igranog filma “The Last Well” – Posljednji Bunar

Predstavljanje kratkog filma “Slice of life”, smještenog u kultni svijet Blade Runnera

Projekcija filma: Star Wreck: In the Pirkinning Timo Vuorensola, Finska, 2005., 103’

Kompletan program SFeraKona potražite na linku gdje ga čak možete i skinuti u obliku aplikacije.

Check Also

Istrakon: ovogodišnja tema konvencije je umjetna inteligencija!

Od 12. do 14. travnja u pazinskom će se Spomen domu održati Istrakon, konvencija znanstvene …

Napustio nas je Davor Šišović, koji je dao velik doprinos znanstvenoj fantastici i njezinoj promociji

U subotu, 14. listopada, zauvijek nas je napustio Davor Šišović – Šiška: novinar, publicist, pisac, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics