Prijevodi i domaći žanrovski naslovi za hladne zimske dane

 

Premda je nakladništvo na niskim granama, čini se da žanru i nije tako loše. Naravno, daleko je to od nekih zlatnih doba, ali čini se da pojedini izdavači ne odustaju od fantastike u svom programu. Slijedi stoga jedna mala inventura žanrovskih knjiga i strip-albuma koji su se pojavili u vremenu nešto prije Interlibera 2016. pa do polovice siječnja 2017. podijeljeno po nakladnicima. Izbor je šarolik, klasici, nove stvari,romani za mlade, horor, space-opere, nema čega nema… Zasigurno smo i nešto propustili, pa nadodajte ono što nedostaje u komentarima.

Ogranak Matice hrvatske u Bizovcu

Veronika Santo: Granice na vjetru
Mirko Ilić: Iz povijesti ljudske gluposti
Danijel Žeželj: Kralj Nekropolisa

27012017_Pregled_knjiga_01

Ogranak Matice hrvatske u Bizovcu je objavio prvijenac Veronike Santo Granice na vjetru, i to u biblioteci “Machu Picchu” u kojoj su od žanrovskih knjiga izašle tri zbirke priča, Sindrom vlasti Radovana Devlića, Knjiga beštija Aleksandra Žiljka i zbirka Veronike Santo Bijeli vlak na nebu moga grada. Roman Granice na vjetru objavio je 2015. i beogradski izdavač Znak Sagite, a koliko je nama poznato nema nekih velikih razlika. Ako ima onih koji su čitali obje verzije, slobodno prokomentirajte. Fabula prati život taltoša Matije od njegova rođenja krajem Drugog svjetskog rata oslikana autoričinim prepoznatljivim stilom u neobičnoj mješavini fantastike i stvarnosti. Ili kako autorica kaže na početku: “Ova knjiga je možda “potraga za izgubljenim vremenom”, ali ne i žal za prošlošću, za nekom nestalom vojskom, državom ili granicom.”
Ogranak je objavio i dva žanrovska strip-albuma. Iz povijesti ljudske gluposti Mirka Ilića sadrži sve samostalne radove te nedovršene stripovi afirmiranoga svjetskog umjetnika koji je pripadao grupi „Novi kvadrat“. Drugi je album renomiranog autora Danijela Žeželja, Kralj Nekropolisa koji je prvi puta objavljen u Italiji 2007. godine.

Hangar 7

Titan 3
Sirius B br. 31
Ivana Delač: Izgnani
Oliver Franić: Kad tama zavlada
James S. A. Corey: Buđenje Levijatana
Metabarun 1: Tehnoadmiral Wilhelm-100
Metabarun 2: Antibarun Khonrad

27012017_Pregled_knjiga_02

Hangar 7 je nakon malo dulje pauze objavio treći tom zbornika Titan. Premda je teško nešto posebno izdvojiti jer nema novele koja nije pobrala neku nagradu, nekoliko je doista vrhunskih djela. Djevojka koju su ukopčali James Tiptree, Jr. osvojila je Huga i te daleke 1973. bila daleko ispred svog vremena. Crni zrak Kima Stanley Robinsona jedna je od ponajboljih priča koje je autor trilogije o Marsu napisao, a novela Siročići Zavojnice Dana Simmonsa jedno je od tri kratka djela koja spadaju u “Hyperion Cantos”. U Titanu 3 je i novela Cixina Liua što je prvi prijevod na hrvatski jezik ovog kineskog autora koji je s prvim romanom iz serijala “Remembrance of Earth’s Past”, Three Body Problem osvojio nagradu Hugo. Martina, Kage Baker, Kena Liua i Mikea Resnicka također ne treba posebno isticati, a kao kuriozitet ističe se odlični Cordwainer Smith s jednom od njegovih najznačajnijih priča, Bulevar Alpha Ralpha za koju je Ursula K. LeGuin rekla: “… Postoji jedna njegova (Cordwainera Smitha) priča koja se zove Bulevar Alpha Ralpha koja mi je bila jednako važna kao i kada sam prvi puta čitala Pasternaka.”. E to je preporuka. Na kraju, već tradicionalno, Titan 3 završava pričom koja ima neke veze s Titanom (u kojem god obliku). Priča Jamesa Blish Kako je prekrasno sa zastavama vodi nas na najveći Saturnov mjesec gdje se znanstvenica mora suočiti s neobičnim stanovnicima.
Objavljen je i 31. broj časopisa Sirius B u kojem su priče Kena Liua, Richa Larson, Kelly Robson, Avrama Davidsona i Jasona Sanforda. U redovitoj kolumni Sirius books, Zdeslav Benzon je predstavio zaboravljenog pisca Barriongtona Bayleya čija priča Sjeme zla iz 1973. je uvrštena u broj. Dvije su domaće priče (koje konkuriraju za nagrade SFERA i Artefakt) i to Ostatak Marije Solarević i Riki Hrvoja Ivančića.
U biblioteci “Solaris” u kojoj Hangar 7 objavljuje domaće autore, izašla su dva romana, roman za mlade Izgnani Ivane Delač i Kad tama zavlada Olivera Franića. Izgnani je nastao iz dnevnika kojeg je Ivana Delač vodila igrajući jedan LARP (Live Action Role Playing – igru u kojoj postoji priča, a svi koji sudjeluju se kostimiraju i uživljavaju u lik i zatim nerijetko danima igraju na stvarnim lokacijama). Naravno, za čitanje vam ne treba nikakvo poznavanje LARPA-a niti specifičnosti onog kojeg je Ivana igrala. Priča prati nekoliko astralnih bića koji se zajedno sa svojim neprijateljima nađu na Zemlji, u Zagrebu u tijelima svojih ljudskih domaćina. Ivana vješto izbjegava klišeje tipične za ovakvu vrst literature čime su Izgnani dobrodošlo osvježenje nudeći mlađoj publici zabavno štivo koje progovara o važnim problemima suvremenog društva uz obilje magije, ljubavnih zavrzlama i neizostavne magije.

27012017_Pregled_knjiga_03

Kada tama zavlada Olivera Franića ozbiljna je filozofska rasprava zaogrnuta u space-operu. Autor iznosi zanimljiva opažanja o civilizaciji, društvu te čovjeku kao pojedincu u vihoru vlastite povijesti. Može li se zlo iskorijeniti i može li čovjek stvoriti utopiju ako mu se da potpuna sloboda, pitanja su na koja ovaj roman pokušava dati odgovor. Naravno, ne nedostaje u knjizi ni akcije, svemira, tehnologije, zanimljivog i neobičnog svijeta te živopisnih likova. Roman spada u isti svijet kao i opsežan Franićev serijal Araton za kojeg je dobi nagradu SFERA, ali nema nikakve druge dodirne točke.
Nakon najave da će početi objavljivati i prijevode romana, Hangar 7 je prošle godine krenuo s prvom knjigom u novoj biblioteci “Orion”. Prva knjiga u serijalu “Prostranstvo” (Expanse) Jamesa S. A. Coreyja pojavila se na Interliberu, a druga je u pripremi. Roman Buđenje Levijatana je space opera smještena u Sunčevom sustavu u ne predalekoj budućnosti. Mars je nastanjen, a kolonizirani su i neki od asteroida te prirodni sateliti velikih plinovitih divova. No svijet nije savršen i postoje velike trzavice među naseljenicima brojnih mjeseca i asteroida te Zemlje i Marsa koji pak imaju svoje probleme. Jedan potpuno nevažan časnik jednog potpuno nevažnog svemirskog tegljača leda će se zajedno sa nekolicinom svojih kolega naći u središtu značajnog otkrića i velike zavjere koja će promijeniti u potpunosti čovjekovu budućnost. Napeta i pitka svemirska avantura isprepleteno akcijom i politikom.
Hangar 7 je proširio svoje izdavaštvo i na strip. U planu su neki od udarnih žanrovskih serijala, a prvi s kojim su krenuli je novo čedo iz pera Alexandra Jodorowskog – Metabarun. Jodorowsky se vratio vjerojatno svome najpoznatijem strip junaku – Metabarunu iz serijala Inkal čiju je obiteljsku sagu ispjevao u Kasti Metabaruna,a sada nastavlja s pričom o Metabarun. U planu je osam albuma (u Francuskoj su do sada izašla tri, a četvrti izlazi 15. veljače), a Hangar 7 je do sada objavio prva dva, Tehnoadmiral Wilhelm-100 i Antibarun Khonrad. Prema priči Jodorowskog, scenarij je za prva dva albuma napisao Jerry Frissen, a priču oslikao Valentin Secher. Prema najavi, Hangar 7 bi trebao objaviti treći i četvrti album sredinom svibnja.

Znanje

M. R. Carey: Djevojka sa svim darovima
Blake Chrouch: Wayward Pines – Stranputice
James Luceno: STAR WARS – Tarkin
Claudia Gray: STAR WARS – Izgubljene zvijezde
Paul S. Kemp: STAR WARS – Gospodari Sitha
Alexander Freed: STAR WARS – Bojište: Satnija sumraka
Chuck Wendig: STAR WARS – Poslije bitke

27012017_Pregled_knjiga_04

U izdanju Znanja izašao je roman Djevojka sa svim darovima M. R. Careyja, britanskog pisca, scenarista stripova i filmova. Ako već niste svakako uzmite u ruke nešto od stripova koje je je radio za DC/Vertigo. Distopijski roman u kojem je nekakva infekcija izbrisala dobar dio stanovništva nastao je prema Careyevoj nagrađenoj kratkoj priči Iphigenia In Aulis. Prošle godine je snimljen i istoimeni film kojeg je režirao Colm McCarthy, a Carey adaptirao knjigu u scenarij.
Premda se zna dogoditi da domaći izdavači prate strane trendove pa imamo prilike čitati u prijevodu friške stvari, Znanje nas je prilično iznenadilo količinom knjiga smještenih u Star Wars svemir koje su nedavno objavili. Čak pet naslova odjednom je ugledalo svjetlo dana i našlo se na policama domaćih knjižara. Ima za svakoga ponešto, od neobične avanture Vadera i imperatora Palpatinea, preko priče o nemilosrdnom Tarkinu do ratnih sukoba između Pobunjenika i imperijalnih troopera. Svaka knjiga upotpunjuje iskustvo u svemiru poznate filmske franšize i otkriva nešto novo pa vjerujemo da fanovi (čitatelji) Zvjezdanih ratova imaju razloga biti zadovoljni.

27012017_Pregled_knjiga_05

SFera

Časopis za književnu fantastiku Ubiq, broj 19

Društvo za znanstvenu fantastiku SFera objavilo je za Interliber 19. broj časopisa za književnu fantastiku Ubiq koji donosi odabrane radove regionalnih pisaca i teorijske radove vezane uz žanr.

Naklada Ljevak

Veronica Roth: Ureži znak smrti

27012017_Pregled_knjiga_06

Za ljubitelje Veronice Roth, autorice serijala Različita, Ljevak je priredio novu knjigu ove autorice s vrha bestseler lista. Roman Ureži znak smrti priča priču o Cyri, sestri okrutnog tiranina koji vlada šotetskim narodom. Cyrin strujodar zadaje joj bol i daje joj moć, nešto što njen brat iskorištava, koristeći je da muči njegove neprijatelje. Ali Cyra je puno više od pukog oružja u rukama svog brata: žilava je, snalažljiva i pametnija nego što on misli…

Algoritam

Naomi Novik: Iskorijenjena
Becca Fitzpatrick: Finale
J. K. Rowling: Harry Potter i ukleto dijete
Tad Williams: Sjenovito srce

27012017_Pregled_knjiga_07

Premda nije toliko agilan kao nekada, Algoritam je i dalje pojam za izdavanje fantastike kod nas. Za Interliber je objavljen roman Naomi Novik Iskorijenjena koji je dobio Nebulu 2016. godine. Mlađa publika je dobila završni dio trilogije “Tihi, tiho anđele” Becce Fitzpatrick pod naslovom Finale, ali i jednu od najiščekivanijih knjiga. Nedavno je predstavljen novi naslov u popularnom serijalu o mladom čarobnjaku. Naravno riječ je o Harryju Potteru. Algoritam je objavio knjigu Harry Potter i ukleto dijete (prvi i drugi dio) J. K. Rowling, a riječ je zapravo o scenariju za kazališnu predstavu. No, to nikako nije mana jer nastavak avantura jednog od najpopularnijih likova suvremene književnosti je događaj koji se ne propušta.
Nakon dosta godina, konačno je završen serijal Tada Williamsa Sjenovita međa. Četvrti dio, Sjenovito srce nedavno se pojavio na policama domaćih knjižara.

Vuković&Runjić

Philip K. Dick: Ubik
27012017_Pregled_knjiga_08
Kada jedan nakladnik u čijem se programu inače ne nalazi znanstvena fantastika odluči za objavljivanje, ni manje ni više nego klasika žanra, onda nas to zaintrigira. Znači li to da se nakladnik odlučio upustiti u objavljivanje znanstvene fantastike ili je to tek kratkotrajni izlet u nešto egzotično? U slučaju nakladnika Vuković&Runjić vjerojatnije je ovo drugo premda ako olabavimo žanrovske ograde, onda u spekulativnu fikciju sigurno možemo “ubaciti” i njihove naslove Murakamija, Davida Mitchella ili Rushdija. Uglavnom, jedan od najznačajnijih romana Philipa K. Dicka, Ubik, izašao je na hrvatskome jeziku u prijevodu Maje Tančik. Doznajemo da Vuković&Runjić imaju u planu objaviti još dva Dickova romana od kojih bi jedan mogao biti Čovjek u visokom dvorcu.

27012017_Pregled_knjiga_09

Hena.com

Ondjaki: Prozirni

U katalogu Hena.coma teško se može naći nešto žanrovsko, ali roman Prozirni suvremenog angolskog pisca Ndalu de Almeide koji piše pod imenom Ondjaki (što na umbundu jeziku znači ratnik) naprosto moramo uvrstiti u naš pregled. Glavni lik Odonato ostavši bez posla i suočen suvremenim problemima glavnoga grada Angole – nasiljem, siromaštvom, korupcijom jednoga dana prestaje jesti. Jednoga dana postaje proziran, a s vremenom sve više lagan pa ga žena mora privezati da ne bi odlebdio…

Fokus komunikacije

Sarah J. Maas: Prijestolje od stakla
27012017_Pregled_knjiga_10
Sarah J. Maas je Prijestolje od stakla (prvu knjiga istoimenog serijala) napisala sa šesnaest godina. Nekoliko je poglavlja objavila na stranici Fictionpress.com gdje je ubrzo postala najčitanijom pričom. Odlučila je potražiti izdavača i 2012. je Prijestolje do stakla objavio Bloomsbury. Uslijedili su nastavci i danas je Prijestolje od stakla jedan od najpopularnijih fantasy serijala za mlade koji je dobio vrlo visoke ocjene i od kritike. Protagonistica romana Celaena Sardothien snažni je ženski lik, trenirana da bude ubojica u svijetu koji je nekada vrvio brojnim rasama i magijom a sada je pod teškim jarmom bezobzirnog tiranina. Kralj Adariana pokrenuo je rat za dominaciju i iskorjenjivanje magije kao i uništenje ljudi koji je koriste, a Celaena je u njegovoj službi…

Profil knjiga

James Dashner: Labirint 3 – Lijek smrti
Katharine McGee: Tisućiti kat
27012017_Pregled_knjiga_11
Profil je objavio treća knjigu u serijalu Labirint, Lijek smrti i to je zadnja u kojoj pratimo glavni tijek događanja započet u romanu Nemogući bijeg. Druge dvije knjige koje je Dashner kasnije napisao proširenje su svijeta i smještene su radnjom prije Thomasovog buđenja u Labirintu (The Kill Order i The Fever Code). Vjerujemo da će i one ugledati svjetlo dana u Profilovu prijevodu. Tisući kat prvi je roman Katharine McGee a radnja je smještena u 2118. godinu u New York. Stanovnici pri vrhu ogromnog nebodera su okrutni i bogati tinejdžeri glavni su protagonisti ovog romana za mlade koji podsjeća na High-Rise J. G. Ballarda.

Zagrebačka naklada

Stephen King: Trkač
Milena Benini: Zmajska gora
Clark Eshton Smith: Neizmjerni užas
M. R. James: Priče o drevnim duhovima
Ray Cummings: Osvajači
Damir Čivrak: Tibor – Priče iz Zarina
Edith Wharton: Pisma
Princ Valiant, knjiga 12

27012017_Pregled_knjiga_12

Zagrebačka naklada je u zadnjih par mjeseci ubacili u petu brzinu i objavila dosta zanimljivih naslova. Već tradicionalno, nakon romana Blaze i Kletva došao je na red još jedan Stephen King, i to Trkač znanstvenofantastični roman prema kojemu je snimljen istoimeni film. Clark Ashton Smith i M. R. James dva su klasika koji su imali velikog utjecaja na razvoj horor žanra. Smithu se divio Lovecraft, a Montague Rhodes James, britanski akademik i pisac ostao je zapamćen kao autor nekih od najboljih priča o duhovima. Stoga Neizmjerni užas i Priče o duhovima dobrodošli su naslovi za sve ljubitelje klasičnog horora.
Roman nagrađivane autorice Milene Benini, Zmajska zora nešto je sasvim drugo. Što se sve može dogoditi jednoj vještici s Manhattana koja dolazi u Istru na oporavak? Pa puno toga jer nadvili su se crni oblaci nad Pazinom i neće joj biti lako. Od žanrovskih uradaka Zagrebačka naklada je objavila i roman Raya Cummingsa Osvajači o invaziji na Zemlju, nove priče o dobroćudnom vampiru Tiboru te 12 knjigu jednog od najznačajnijih stripova svih vremena, Princa Valianta.

Fibra

Mark Millar i Goran Parlov: Starlight – Povratak Dukea McQueena
Brian K. Vaughan i Fiona Staples: Saga, knjiga prva
Robert Kirkman: Živi mrtvaci omnibus 3
Jeph Loeb i Tima Sale: Batman, Mračna pobjeda
Darko Macan i Igor Kordej: Mi, mrtvi

27012017_Pregled_knjiga_13

Ljubiteljima stripa nema potrebe posebno predstavljati Fibru, najznačajnijeg domaćeg nakladnika djela devete umjetnosti. Strip autorima je znanstvena fantastika gotovo uvijek bila (dragi) izazov, a Fibra se trudi da redovito dobivamo svježe stvari. Od onoga što je Fibra objavila zadnjih mjeseci, za svakog ljubitelja žanra koji želi stripom ispuniti vrijeme između dvije knjige naći će se ponešto. Neobična varijacija na Flasha Gordana je Starlight Marka Millara s crtežem Gorana Parlova. Sagu Briana K. Waughana naprosto ne smijete izbjeći jer je riječ o jednom od ponajboljih sf serijala u izdanju Imagea koji su se pojavili u zadnjih nekoliko godina. Za ljubitelje zombija nezaobilazan je treći, pet tona težak kompendijum Živi mrtvaci 3 Roberta Kirkmana, a one koji više naginju mračnim superherojima zasigurno će se svidjeti Mračna pobjeda, nastavak Duge noći vještica, klasičnih priča o Mračnom vitezu, zaštitniku Gothama. Fibra je objavila kao integral i prva četiri albuma Mi, mrtvi Darka Macana i Igora Kordeja. U alternativnoj priči, velika pošast koja je poharala Europu u Srednjem vijeku ljude je pretvorila u zombije. Sedam stotina godina kasnije, princ carstva Inka dolazi u Europu u potragu za izvorom vječne mladosti.

27012017_Pregled_knjiga_14

Udruga Marsonikon

Marsonic broj 10

Udruga Marsonikon dogurala je do desetog broja časopisa/zbirka žanrovskog sf-a Marsonic. U desetom broju se između ostalih radova našla i novela Mire Satarić Tišina u sektoru 10. Osim priča Aleksandra Kostjuka, Ratka Martinovića, Ivana Lutza Nenada Pavlovića, Dragane Matović, Tea Kosa, Vedrane Čolić, Marije Pilić Stevana Šarčevića i Ivana Baraća, Marsonic 10 ima i kratki strip Maje Perak.

Lumen

Justin Cronin: Grad zrcala
Margaret Atwood: Godina potopa
Ransom Riggs: Knjižnica duša

27012017_Pregled_knjiga_15

Lumen je objavio završni dio trilogije Prijelaz Justina Cronina pod naslovom Grad zrcala. Prava za ekranizaciju ove postapokaliptične trilogije o sukobu svjetla i tame nalaze se u rukama Ridleya Scotta. Prema zadnjim informacijama, tv mreža Deadline je naručila pilot epizodu. Margaret Atwood autorica je jedne od najznačajnijih žanrovskih knjiga, Sluškinjine priče, pa nam je iznimno drago da se Lumen odlučio objaviti njezinu distopijsku trilogiju koja počinje romanom Gazela i kosac. Za Interliber 2016. je izašla druga knjiga, Godina potopa, a u planu je i treća, MaddAddam. Cjelokupnu će trilogiju u tv seriju ekranizirati redatelj Darren Arnofsky. Lumen je objavio i treću knjigu Ransoma Riggsa, Knjižnica duša o čudnovatoj djeci gospođice Peregrine u kojoj se nastavljaju avanture neobične djece koju smo imali prilike upoznati i na velikom platnu.

27012017_Pregled_knjiga_16

Verbum

Michael D. O’Brien: Putovanje na Alphu Centauri

Premda nam Verbum nije stalno pod povećalom je objavljuje isključivo vjersku literaturu, ovog nakladnika imamo na radaru nakon što je objavio vjerojatno jednu od deset najznačajnijih žanrovski knjiga, Hvalospjev Leibowitzu Waltera M. Millera. Premda autor duhovne (primarno katoličke) literature, Michael D. O’Brien se u romanu Putovanje na Alphu Centauri dohvatio klasične žanrovske teme, putovanja svemirskim brodom do Alphe Centauri propitujući ljudsku prirodu i smisao život. Ne djeluje nam roman kao isprazno moraliziranje, a prema nekim recenzijama čak je i riječ o solidnom sf-u.

Check Also

Nominacije za nagradu Nebula za ostvarenja objavljena 2023. godine

Science Fiction and Fantasy Writers of America (SFWA), iliti američko udruženje SF&F pisaca objavilo je …

Keanu Reeves i China Miéville objavit će zajednički roman The Book of Elsewhere

Čini se da Keanu Reeves nije samo talentiran za glumu, jer ove će godine objaviti …

One comment

  1. Odlično, hvala! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics