Odbrojavanje: još … 23 do Kontakta

Konvencije su prvenstveno mjesta za druženje, znate ono, okupljanje oko vatre i pričanje lovačkih priča, razmjene mišljenja, nadmudrivanja. Istina, ali konvencije imaju i svoj program, a ono što će se odigravati na Kontaktu polako dobiva vidljive obrise.

Predavanja će biti na engleskom i hrvatskom jeziku, a bit će doista šarolik izbor, od onih vezanih uz žanr u svim oblicima i okusima, od filma do stripa i literature do znastvenih i onih s ruba znanosti. Ovo je trenutni popis predavanja, a za proširene informacije prebacite se preko ovog linka.

CYBERPUNK CINEMA
Sergiy Krykun
Cyberpunk cinema from the foetal Metropolis to the fully-flourished The Matrix, from the lavish GITS to obscure Decoder.

2012 – TRANSFORMATION OR THE END OF CONSCIOUSNESS
Ratko Martinović
In the last few decades, the year 2012 became firm foundation of many theories and scientific studies. How much of it is based on evidences and are there some indications of the event occurring on 21.12.2012

MOEBIUS – THE VISUAL VISIONARY
Marko Fančović
A lecture on recently deceased artist Jean Giraud Moebius and the significance of his visions in shaping the way we look at the past, present and future.

100 YEARS OF ANDRE NORTON
Milena Benini
The first female Gandalf winner, Grande Dame of Science Fiction and entry-drug for many, Andre Norton remains one of the most beloved SF authors of all times.

SPACE 2.0 – POSLIJE VIKINGA KOLUMBO
Miroslav Ambruš-Kiš
Državni svemirski programi imali su kulturni utjecaj na stvarnost otprilike kao i vikinzi koji su prvi došli u Novi svijet.

WOMEN WITH SWORDS AND GIRL COOTIES: STRONG WOMEN IN FANTASY
Milena Benini
We all know what strong women in fantasy look like: skimpy armor, large sword, Playmate body.

NAJAVNE FILMSKE ŠPICE U ZNANSTVENO FANTASTIČNOM FILMU
mr. art. Tihoni Brčić, M.F.A.
Od sredine prošlog stoljeća najavne filmske špice počele su nadilaziti svoju primarnu identifikacijsku ulogu.

WHEN IT CHANGED– OR DID IT? THE LEGACY OF JOANNA RUSS
Milena Benini
Joanna Russ is one of the legendary figures of feminist science fiction.

KAKO SE OTKRIVAJU ČESTICE?
Nikola Poljak
Predavanje će opisati osnove moderne eksperimentalne fizike – što je detektor, što je čestica i kako se otkrivaju nove čestice.

Osim predavanja, bit će raznih diskusija, prezentacija i okruglih stolova. Mi ćemo malo drviti o inverziji, pa pripovjedati o planovima Siriusa B i Titana i onda izvuči nešto iz rukava kao iznenađenje. Znamo da će Boris Švel držati okrugli stol o hrvatskom SF-u i da će se predstaviti udruga Red srebrnog zmaja i njihov časopis Grifon. Više ovdje.

Kakav bi to Kontakt bio bez kviza Bočkoteke i aukcije knjiga koju vodi A. Žiljak. Nikakav, i zato će ih biti i ove godine, kao i Mala Grunfova radionica te zabavni Sferakon Survivor.

Igranja neće nedostajati – igraonice, a za sve ljubitelje preodjevanja u omiljene likove ili stanovnike drugih svjetova, naravano, nezaobilazna Maškarada.

I još Izložba. Za sada je u planu Izložba dječjih radova, ali nadamo se da će biti još nešto.

Ovo vam je, dragi alieni i izvanzemaljci, glavni, službeni program u grubo do sada. U sljedećem nastavku pozabavit ćemo se onim tajnim, podpovršinskim intrigama i prikrivenim zakutcima konvencije gdje sami sudionici kreiraju svoja događanja, a što obavezno ulazi u legendu i prepričava se stoljećima.

Check Also

Napustio nas je Davor Šišović, koji je dao velik doprinos znanstvenoj fantastici i njezinoj promociji

U subotu, 14. listopada, zauvijek nas je napustio Davor Šišović – Šiška: novinar, publicist, pisac, …

9. izdanje konvencije Pandakon

Ovogodišnji Pandakon održava se 14. i 15. rujna, na vanjskim i u unutrašnjim prostorima zagrebačkog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics