Približava se SferaKon, najveća domaća znanstveno-fantastična konvencija

 

01052016_Sferakon_post_0

I ove godine, od 13. do 15. svibnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, ljubitelji znanstvene fantastike, književnosti, cosplaya, gaminga i igara na ploči dolaze na svoje.

SFeraKon ove godine slavi svojih 38 godina postojanja, što ga čini najdugovječnijom SF konvencijom u Hrvatskoj. U proteklom desetljeću SFeraKon je stasao u jednu od najvećih europskih konvencija, a njegovo djelovanje prepoznato je i diljem svijeta. 2012. godine Zagreb je dobio čast ugostiti europsku elitu znanstvene fantastike te je bio domaćin Eurocona – Europskih dana znanstvene fantastike. Koliko je priznat u svijetu govori činjenica da je u proteklih 10 godina ugostio brojne autore koji su dobitnici prestižnih književnih nagrada kao što su Hugo, Arthur C. Clarke Award te mnoge druge. Neka od imena na koja su organizatori posebno ponosni i godine kada su posjetili Zagreb su: Robert Silverberg (1999.), Walter Jon Williams (2001.), Lois McMaster Bujold (2002.), George R. R. Martin (2003.), Ken MacLeod (2004.), Michael Swanwick (2006.), Bruce Sterling (2007.), Richard Morgan (2008.), R. Scott Bakker (2009.), Ian McDonald (2010.), Tim Powers (2012.), Charles Stross (2012.), Dimitri Gluhovsky (2012.).

SFeraKon je uvijek podržavao i domaće autore, kojima svake godine dodjeljuje nacionalnu nagradu SFERA, a posebnu pažnju pridodaje najmlađim nadama za koje je utemeljena nagrada SFERICE. Potonja predstavlja nagradu za djecu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta u kategorijama literarnih i likovnih radova. Svake godine na adresu Udruge SFera, koja je zaslužna za organizaciju ovog jedinstvenog događaja, pristiže preko tisuću dječjih radova iz cijele Hrvatske.

Uz književne i likovne nagrade, postoji i posebna nagrada za cosplay, kojom se nagrađuje trud u izradi kostima. Cosplay je termin izveden iz engleskih riječi costume i play, a inspiriran je likovima iz video igara, filmova, književnosti i japanske kulture (mange, anime). Na SFeraKonu 2009. održan je prvi organizirani cosplay u Hrvatskoj i to u suradnji s udrugom Crotaku. Ove godine idemo korak dalje i prvi puta u povijesti SFeraKona dolazi nam cosplay gošća pod imenom Calypsen Cosplay iza kojeg stoji mlada Marta Nowak iz Poljske. Svojim umijećem izrade kostima Marta je privukla pozornost na brojnim konvencijama, a može se pohvaliti i prvim mjestima na Hall of Games 2014. godine (Diana iz League of Legends) i prošlogodišnjoj Animatsuri konvenciji (Lady Arthas iz World of Warcrafta). Marta će na SFerakonu predstaviti nekoliko svojih kostima, pričati o njihovoj pripremi i samoj izradi, a iznimno se veseli upoznati cosplayere iz naših krajeva i razmijeniti iskustva.

01052016_Sferakon_Calypsen_Cosplay_post_1

U suradnji s tattoo studijem Gandalf ugostit ćemo Shanea Turgeona – pisca, kolekcionara, ljubitelja tetovaža i SF-a. 2002. godine Shane je spojio svoje dvije ljubavi – Star Wars kolekcionarstvo i tetovaže te pokrenuo web stranicu www.tattoosandtoys.com. To je dovelo do njegovog sudjelovanja u Lucasfilm Celebration konvenciji gdje je gostovao kao predavač i vodio niz panela o Star Wars kolekcionarstvu i tetovažama.

Domaća počasna gošća za ovu godinu je Tatjana Jambrišak, prevoditeljica, pjesnikinja i prozaistica te višestruka dobitnica nagrade SFERA. Aktivna je članica SFere od 1987. godine, te je godinama djelovala kao recenzentica i urednica godišnjih zbirki najboljih priča hrvatskih autora u izdanju SFere.

I ove godine očekuje vas posebni dio programa s počasnim gostima/duhovima (Ghost of Honour) koje čine Mery Shelley povodom 200 obljetnice romana o Frankensteinu, Ivana Brlić Mažuranić povodom proslave 100 godina njenog najpoznatijeg djela – Priče iz davnine te Douglas Adams autor kultnog Vodiča kroz galaksiju za autostopere koji nas je napustio prije točno 15. godina.

01052016_Sferakon_IBM_post_2

Pod nazivom Pogled u mračno zrcalo poznata domaća autorica i prevoditeljica Milena Benini držat će predavanje o Mery Shelley, gotičkom romanu i rađanju spekulativne fikcije.
Pripovjedačica Srebrenka Pergerin pričat će o popularnim likovima iz Priče iz davnina – Domaći u 21. stoljeću.
Glavna gošća SFeraKona Tatjana Jambrišak će uz Petru Bulić i Mihaelu Mariju Perković secirati najpoznatija djela Douglasa Adamsa, Vodič kroz galaksiju za autostopere i Holistička detektivska agenicija Dirka Gentlyja.

Ukoliko želite osvojiti kotizaciju za SFeraKon možete testirati svoje znanje u kvizu povodom 40. obljetnice društva SFera kojeg možete pronaći na linku. Svi odgovori se mogu pronaći na SFerinim stranicama. U nagradnom kvizu možete sudjelovati do 09. svibnja, a već 10. svibnja će biti objavljeni sretni dobitnici.

Podsjećamo da se posebne kotizacije preko Entria mogu kupiti još samo do 05. svibnja pa ako netko želi mognetić, ili kavu na SF špici s GoH-om onda je ovo zadnji čas za nabavu specijalnih kotizacija. Sve regularne kotizacije moći ćete i dalje kupiti na samom ulazu na SFeraKon.

Više o programu ovogodišnjeg SFerakona, te najavi književnih poslastica koje će biti predstavljene na njemu očekujete u idućem članku, do čitanja…

Check Also

Istrakon: ovogodišnja tema konvencije je umjetna inteligencija!

Od 12. do 14. travnja u pazinskom će se Spomen domu održati Istrakon, konvencija znanstvene …

FantaSTikon slavi 10 godina postojanja!

Ovog vikenda, od 15. do 17. ožujka, u prostorijama splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics