Dobar provod u Pazinu – Istrakon 2016.

 

Iako smo kišu očekivali cijeli vikend ona nam je samo malo zasmetala prilikom otvorenja 17. pazinske SF&F konvencije Istrakon pa je ceremonija koja se obično održava ispred Spomen doma preselila u hol na suho. Za audio ugođaj tijekom ceremonije pobrinuo se sastav Trobadorz iz Pule, koji njeguje srednjovjekovnu glazbu uz eklektičku naklonost egzotičnim instrumentima kao što je didgeridoo. Okupljenim ljubiteljima fantastike organizatori Istakona su se obratili s prigodnim vikinškim pozdravom “SKAL!” što je i službeno označilo početak još jednog u prvom redu megafantastičnog druženja.

Istina je da ove godine nismo bili oduševljeni nedostatkom književnog programa. Jedino književno predstavljanje je bilo ono u kojem smo i sami bili zastupljeni. Davorin Horak, urednik SF&F časopisa Sirius B je pričao o tome kako pisati da vam priča/novela bude objavljena, a ujedno je i predstavio jednu od mladih nada žanra Dariju Keršić koja je pričala o svojoj prvoj knjizi Moć Albiura u izdanju Algoritma. Izostalo je čak i uobičajeno predstavljanje istrakonske zbirke priča s obzirom da ista nije bila dovršena, no to će se očekujemo promjeniti već kroz koji dan pa ćemo moći zagristi i u tu jabuku.

Ostatak programa se nije činio manjkavim, dapače, bilo je tu raznih što poučnih, ali i zabavnih programa. Od petka navečer pa kroz cijelu subotu sve do nedjelje prijepodne nizala su se popularno-znanstvena predavanja i promocije, interaktivne projekcije, kvizovi, radionice, igranje poznatih igara i predstavljanje novih. Na popratnom bazzaru su se kao i svake godine našle prigodne knjige, nakit, suveniri, artovi, igre, figurice i majice.

Organizatori su jako lijepo iznenadili poznatog zagrebačkog pisca i ilustratora Aleksandra Žiljka kojem su dodijelili tradicionalnu nagradu Zmaj Istrakona koju je dobio uopravo za svoj iznimni doprinos Istrakonu. To je zapravo prvi puta da smo svjedočili tome da je Aleksandar ostao bez teksta u jednom trenutku.

Čini nam se da su najatraktivniji dio Istrakona bili upravo kostimirani sudionici cosplayja (ako izuzmemo dobru cugu, mjuzu i društvo). Svečano finale natjecanja uslijedilo u subotu navečer, a s obzirom da je tema ovogodišnjeg Istrakona bila Mistična Skandinavija kon su praktički okupirali ratnici i ratnice razovrsnih porijekla, od vikinških i još drevnijih vremena, što filmskih, što književnih ali i stripovskih svjetova. Na proglašenju pobjednika cosplaya prva nagrada otišla je u ruke Sare Pašić, koja je dočarala lik skandinavske mitološke ratnice Valkire. Sara je za lik Valkire također osvojila i nagradu publike. Druga nagrada žirija otišla je u ruke Karin Bogdanić koja se kostimirala u nordijskog boga Lokija, dok je treću nagradu osvojila Kristina Žilec za lik Cirile iz igre Witcher 3.

Sad kad vam i dalje ništa nije jasno jer smo se mi po običaju više družili s ekipom nego pratili događanja možete lijepo baciti pogled na galeriju koju smo puno bolje popratili, uživajte…

p.s. Fažol replikator je za potrebe ovogodišnje konvencije ispao prava Vikinška gozba i neka vam bude žao ako ste ju propustili 😉

Check Also

Napustio nas je Davor Šišović, koji je dao velik doprinos znanstvenoj fantastici i njezinoj promociji

U subotu, 14. listopada, zauvijek nas je napustio Davor Šišović – Šiška: novinar, publicist, pisac, …

9. izdanje konvencije Pandakon

Ovogodišnji Pandakon održava se 14. i 15. rujna, na vanjskim i u unutrašnjim prostorima zagrebačkog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics