Zvjezdani Rikon je gomilom žanrovske zabave okrunio kraj konvencijske sezone

 

27102015_rikon_post_00

Još je jedan Rikon iza domaćih fanova, a ako je suditi po službenim brojkama, posjetitelja je tek malo nedostajalo da se dosegne magična četveroznamenkasta brojka. No to i nije toliko važno jer se devetstotinjak šarolikih fanova i zaljubljenika sjajno zabavljalo na filozofskom fakultetu u Rijeci drugoga vikenda u listopadu. Plus minus stotinjak glava je tek statistika za ljubitelje Excela.

Pregršt zanimljivih predstavljanja i predavanja, dobrih i zabavnih kvizova, zanimljivih drangulija na štandovima te prvorazredni cosplay – i sve to u duhu Ratova zvijezda – od Rikona je učinilo doista ugodno proveden konvencijski vikend. Jedino što me baš naživciralo je gubitak vremena na nemušto zakompliciran treasure hunt, ali to mi nije pokvarilo opće raspoloženje.

Kao i obično, pogled s unutrašnje strane štanda Hangara 7 ima svoje prednosti i mane na svakoj konvenciji. Mana je obično nemogućnost sudjelovanja u većem broju sadržaja, ali prednost su gotovo neprekinuto druženje i čavrljanje. Svi znaju gdje vas većinom vremena mogu naći, a vi s druge strane nikoga ne propustite, dapače, steknete zanimljiva nova poznanstva. Za Rikon smo napravili novi broj Siriusa B. Krasi ga hommage naslovnica Ratovima zvijezda. Možda malo nejasna mlađoj publici, ali onima moje generacije koji su epizode IV-VI gledali u kinu, odmah se upalila lampica. U karakterističnoj jedi pozi naslikan je Toshiro Mifune, slavni japanski glumac koji je radio s Kurosawom, a kojeg je Lucas htio za ulogu Obi-Wana. Mifune je ulogu odbio jer je vjerovao da će to biti previše dječji film. Navodno mu je Lucas ponudio i ulogu Dartha Vadera (nepotvrđeno), ali i to je Mifune odbio. Možete li zamisliti takve Ratove zvijezda?

Osim 23. Siriusa B, predstavili smo i prvi roman Danijela Bogdanovića, Noćni vlak za Dukku. Danijel je svojevrsni miljenik kvarnerske konvencije jer je gotovo svake godine bio u nominacijama za Artefakt, književnu nagradu koju dodjeljuje udruga 3. zmaj, organizator Rikona. Artefakt je osvojio čak tri puta, pa se Rikon činio najboljim mjestom za predstavljanje debitantskog mu romana. Opuštena, krajnje neozbiljna atmosfera na promociji prisutnima je bila dovoljno zanimljiva da odvoje budžet za pivo i kupe knjigu. I uhvate autogram.

Kada sam već kod hvatanja, uspio sam uloviti i djelić promocije romana Flumen Obscura, zanimljive knjige koju je napisalo sedmero autora i autorica pod kodnim imenom Fluminati. Ako ste pomislili da će autori biti maskirani i promijenjena glasa kako im se ne bi otkrio identitet – bili bi ste u krivu. Prisutni su bili dvoje autora i dvije autorice te urednica knjige Milena Benini koji su podijelili svoje iskustvo u stvaranju zajedničke knjige što nije bilo nimalo lako.

To je sve što sam od službenog programa vidio, no kako je najveći program svake konvencije onaj kontinuirani u glavnom holu, a na Rikonu je to žila kucavica s klopom, šankom i prislonjenim amfiteatrom gdje su se dodjeljivale svakojake nagrade, onda mogu reći da sam bio u potpunosti uronjen. Najznačajniji program bila je dodjela književne nagrade Artefakt (dobitnici), najzabavnija je bila dodjela nagrada najboljim cosplayerima, a važno i izvlačenje dobitnika Transferzale. Za one koji su prespavali, riječ je o projektu u sklopu kojeg je trebalo obići određene konvencije, na kupljenu iskaznicu (10 kn) skupiti žigove. Svi oni koji su prikupili minimum ušli su u šešir za nagrade – besplatan upad na konvencije iduće godine. No i ostali će dobiti, barem majicu ili neku naljepnicu. U svakom slučaju dobra ideja iako je podijelila fandom. Ako ste i to prespavali, e samo da znate ništa ništa propustili. U svakom slučaju, ako je ovogodišnja nešto i razdvojila, sljedeća, ona Transferzala za 2016. ima priliku spojiti.

Rikon (barem onaj dio za odrasle) se ugasio u subotu negdje oko jedan sat iza ponoći, a nastavio u lokalnom klubu s karaokama do sitnih jutarnjih sati, no to je pak priča za neku drugu priliku jer nastupa

Goranov report prvog punoljetnog Rikona

Za nas geekove, Star Wars je zapravo uvijek aktualan i ne postoji žanrovska konvencija na kojoj barem nešto neće biti posvećeno toj svemirski legendarnoj franšizi. To na stranu, ovogodišnji je osamnaesti Rikon odlučio ignorirati svoju simboličnu punoljetnost (da nije, moglo je biti riječ o najboljoj konvenciji svih vremena, ali…) pa je na kraju u potpunosti bio posvećen baš tome. Dobro, bilo je tu svačega, ali statistički – osamnaesti je Rikon bila Star Wars konvencija.

Je li to loše? Pa, definitivno nije ako gajite imalo ljubavi prema franšizi, ali ako niste u toj kategoriji, tada… Što uopće radite na Rikonu? Dobro ajde, za takve uvijek postoji šank. Ipak sam tamo proveo gotovo sve prošle godine do točke da ni ne znam više na koliko sam točno Rikona bio niti je li ikada ranije postojala nekakva tema.

Pa iako bi možda prošli izvještaji više uključivali osvrte na pivo i Anikine hamburgere, ovoga puta čak imam nešto za napisati! Dobro, i ovoga puta sam jedva vidio put do doma dok sam plešući izbjegavao potencijalno fatalne ograde, ali ovoga puta to čak nije bio najuzbudljiviji dio večeri!

Cijelu konvenciju svesti ću na nekoliko stavki:

Predavanja…

Su bila raznolika i toliko zanimljiva da je bilo teško odrediti što točno odabrati. Poklapanja najzanimljivijih programa neizbježan su segment svake konvencije, kao da nam organizatori na nos nabijaju prastare mudrosti tipa: “Ne možeš dobiti sve što želiš.” E pa ja sam htio na skoro sve! Ali život i organizatori jednostavno nisu toliko milostivi. U konačnici se samo možeš nadati da je ljudima koji su odabrali ono što ti nisi bilo lošije nego što je bilo tebi. A kad stvarno ispadne tako, onda možeš sretan otići na još jedno pivo.
Posebno je kvalitetno bilo predavanje Marka Fančovića koji je pričao o tome što je točno sve Lucas pokrao i implementirao u svoj magnum opus (što je možda malo ispalo i kao anti-star wars predavanje, ali nema veze, ako smo preživjeli prikvele možemo i to da George Lucas nije baš najoriginalniji čovjek na svijetu. Ionako ga više ne volimo baš previše). Ali ono što želim reći je – ako nemate stvarno dobar razlog za to, nemojte propuštati Fančovićeva predavanja. U ovoj točki sada dovoljno je da vidite njegovo time, tema je nebitna.

Cosplay…

Je bio dominantan ove godine. Možda sam vidio duplo (jer činilo mi se da ih je nekako više na večer, nakon šest-sedam pivi), ali kostimiranih je posjetioca stvarno bilo mnogo. Osamdeset posto ih je, naravno, bilo Star Wars tematike (od čega su ih pak osamdeset posto bili sithovi), ali bilo ih je nešto i onih koji su odlučili ignorirati tu temu. Tako smo mogli vidjeti vrlo šarmantan timski Sailor Senshi cosplay, niz anime entuzijasta u samostalnim anime odjelima (ako na konvenciji vidite nekog golog – to je anime cosplay) i vjerojatno najlegendarniju kombinacija svih vremena – Freddie Mercury koji jaše Darth Vadera. Još uvijek teško dišem kad se sjetim toga. Moje oči nisu bile spremne za tu razinu genijalnosti. Još nisu. Moram dalje što prije.

Ostalo…

Se svodilo na igraone, larp-roomove, turnire zbog kojih su se nabrijani posjetitelji mlatili spužvastim oružjem, dodjelu žanrovske nagrade Artefakt i osobu koja je napravila tako dobru playlistu za puštanje u hallu da je to nevjerojatno. Kažem vam, samo jednom sam čuo Star Wars glazbu (onu iz kantine, naravno), toliko je dobra bila ta playlista. Čak nije bila ni općenito tipično žanrovska. Umjesto toga je nekako jednostavno uspjela biti dobra. Nije da umanjujem vrijednost žanrovske glazbe, ali ljudi, već pet godina slušamo isto… Pogotovo mi, geekovi koji si iskopaju hobbit hole na šanku.

Sažetak…

Dobar je ovo bio Rikon. Odličan čak. Mislio sam da ću nekako uspjeti zamrziti Star Wars zbog gorkog predoziranja tom franšizom, ali nisam. Dapače, više se osjećam kao da sam dobio kvalitetnu pripremu za dvanaesti mjesec. Sad još samo treba preživjeti ovaj prazni… depresivni… studeni…
Spasite me.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Check Also

Istrakon: ovogodišnja tema konvencije je umjetna inteligencija!

Od 12. do 14. travnja u pazinskom će se Spomen domu održati Istrakon, konvencija znanstvene …

FantaSTikon slavi 10 godina postojanja!

Ovog vikenda, od 15. do 17. ožujka, u prostorijama splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics