To nije ptica, to nije avion – to je SUPERGIRL!

 

04062015_supergirl_rec_1

„Što, Superdjevojka?!“ Možda su i neki bili razočarani kad su čuli/vidjeli da glavni lik nove superherojske serije iz DC-jevog asortimana stripova neće biti Čovjek od čelika glavom i bradom nego njegova tinejdžerska rođakinja Kara Zor-El. Ona je nećakinja Kal-Elova oca Jor-Ela i nemojte je molim vas brkati s Kal-Elovom majkom Larom. U neku ruku Supergirl je i logičan odabir jer smo čak vrlo kvalitetnu seriju o Čovjeku od čelika dobili početkom novog tisućljeća u seriji Smallville koja je proizvela dobrih deset sezona. Situacija s Čovcem od čelika u kinematografskom pogledu u zadnje vrijeme i nije baš najsretnija, pa se svi nadamo da će ipak sljedeći film Batman Vs. Superman konačno spasiti stvar i/ili Supermanovu lošu reputaciju. Jer, Kal-El je lik kojeg svi volimo (tko ga ne voli, nije mi drug) i želimo da uspije na TV-u!

No dosta o njezinom najpoznatijem rođaku i njegovim dostignućima i padovima, vrijeme je da se posvetimo Supergirl! Znam da se sjećate filmića iz osamdesetih maštovito nazvan Supergirl, pandana Supermanovoj filmskoj franšizi. To je trebao biti samo početak jer se razmišljalo i o seriji filmova o njoj. Neću ni spominjati kako se to neslavno završilo, kao i mnoštvo drugih projekata iz osamdesetih. No vratimo se mi natrag u budućnost, u današnjicu, gdje ekipa koja je na ekrane CBS-a dovela Arrowa, Flasha, sad dovodi još jednog superjunaka iz DC univerzuma – Supergirl. Oni su Greg Berlanti, Andrew Kreisberg i novopridošlica Ali Adler. Svakom serijom sve su bolji u portretiranju naših dragih superjunaka. Iako se spominjalo da bi možda sve tri spomenute serije dijelile isti univerzum ipak će zasad ostati odvojeni jer su serije također i producirane u različitim mrežama.

Stripovsko porijeklo

Supergirl je u biti ženska kopija Supermana, iznimno popularnog DC-jevog junaka. Stvorili su je pisac Otto Binder i crtač Al Plastino 1959. godine, a njezino prvo pojavljivanje dogodilo se u serijalu Action Comics #252 (s time što se pojavljuje i njezina prethodnica Super-girl godinu dana prije u Superman #123). Kao i Superman, ona je također prošla mnoga pitanja kozmetičke prirode kao i pitanja identiteta kroz razne stripovske epohe. Njezin najprihvaćeniji identitet je onaj Kare Zor-El, Supermanove kryptonske rođakinje koja je na Zemlju stigla dobrano nakon njega.

Kroz desetljeća koja su slijedila imala je više-manje razne serijale koji su pratili njezine super-pustolovine, ubijena je tijekom megaeventa Crisis on infinite Earths, da bi bila “uskrsnuta” u raznim Supergirl-oidnim kreacijama bez kriptonskog porijekla. Vraća se 2004. svojim starim korijenima, da bi se konačno 2011. godine, sveopćim rebootom u obliku New 52, vratila u potpunosti s novim-starim porijeklom i vlastitim strip serijalom “Supergirl“. Kako nova Supergirl dolazi na Zemlju bez saznanja o uništenju Kryptona i njezinom rođaku Kal-Elu biva zavedena od strane negativaca koji žele iskoristiti njezinu buntovničku i prkosnu stranu za svoje osobne zle svrhe. Ona je zapravo tinejdžerka, poput Kon-Ela, Supermanovog klona (to vam je onaj dobri pandan zlog Superboya). No, to je samo strip, univerzum Supergirl serije može biti, a i bit će – drugačiji.

04062015_supergirl_rec_2

Supergirl, godine 2015.

U seriji, Supergirl (Melissa Benoist) nalazimo u ulozi Kare Danvers, 24-godišnje tajnice u velikoj reklamnoj agenciji CatCo. Naravno, podcijenjene od strane njezine šefice Cat Grant (Calista Flockhart) i s druge strane željne prigrliti svoju pravu misiju i svrhu – pomoći svome rođaku u njegovoj misiji očuvanja svjetskog mira. Za razliku od većine “superjunaka” koje smo mogli vidjeti na malim ekranima, Arrowa ili Flasha, Supergirl shvaća i prihvaća da joj je superherojstvo sudbina. I ne bori se protiv toga, protiv svoje prirode. Njezine moći su zasad – supersnaga, letenje, supersluh, rentgenski vid, osjetljivost na kriptonit, i ne vidi kroz olovo. Naravno, iako posjeduješ snagu koja graniči s božanskim, nitko ti ne garantira da ćeš se prilikom suočavanja sa sebi sličnima izaći kao pobjednik. Smušenjački imidž je poprimila najvjerojatnije iz istog razloga kao i Superman, kako bi prikrila svoj identitet. Naravno, ako su vam naočale dovoljan razlog da ne možete razlikovati dvoje ljudi. Njezini suradnici i poznavatelji njezinog pravog identiteta su sestra Alex Danvers (Chyler Leigh), računalni stručnjak iz ureda Winslow “Winn” Schott (Jeremy Jordan) i James Olsen (Mehcad Brooks) – „ne Jimmy!“, kaže on, Supermanov omiljeni fotograf iz Metropolisa.

04062015_supergirl_rec_3

Znam, lik je ženski, radi u reklamnoj agenciji i podložna je svim ženskim hirovima. Što otvara niz pitanja za ozbiljnog stripofila! 😉 Možemo li očekivati brbljive romantične tinejdžerske serijice poput Gilmoreica ili Slatkih malih lažljivica? Je li Supergirl pravi lik za ljubitelje serija o superherojima? Hoće li ta činjenica omesti tvrdokornog stripofila da se uhvati ove serije? Nadam se da neće. Nije Supergirl iznimka, ovo je jedna od mnogih CBS-ovih serija s jakim ženskim likovima. Uostalom, u 21. stoljeću smo gdje ženski akcijski junaci nisu više neobična stvar. Također, zašto ne s jednom superherojskom serijom ciljati i na ženski dio publike? Kad smo već kod škakljivih ženskih stvari, kostimić sa suknjicom ispao je ok, budući da sam se uvijek pitao kako se ta suknjica ponaša kad se Supergirl nalazi u nemilosti zračni struja. A često leti. Podigne li joj se suknjica se poput one poznate scene s Marylin Monroe u bijeloj haljini kad stoji ponad rešetke u podzemnoj, a odozdo hukne zrak? To ćemo tek vidjeti..

O negativcima i referencama iz potonjeg univerzuma…

Zbog serijske prirode serije (kako samo ime navodi), trebalo je osmisliti i epizodni princip problema po epizodi. Tako da nagađam da ćemo imati po jednog izvanzemaljskog negativca po epizodi, a mitologija će se polagano širiti svakom epizodom. Glavni zaplet usko je povezan s porijeklom same Supergirl. Naime, ona je poslana na Zemlju kako bi čuvala svog malog rođaka od zla, no brod joj je zaglavio na neodređeno vrijeme u Negativnoj zoni, intergalaktičkom svemirskom zatvoru. No, prilikom izlaska iz Negativne zone, Karin svemirski brod povukao i brod pun intergalaktičkih zlikovaca, od kojih su neki napravili sebi dom na Zemlji. A čim čuju da je kćer od njihove tamničarke Zor-El (sutkinje koja ih je poslala u zatvor Fort Rozz u Negativnu zonu) na Zemlji, promptno kreću u pohod na nju. Vartox je prvi od izvanzemaljaca koji imaju čast sukobiti se sa Supergirl. Uskoro se otkriva da su zločinci napravili pravu malu zapovjednu strukturu, sa Zapovjednikom (Faran Tahir) na čelu i Generalom Alurom Zor-El (Laura Benanti), dvojnice Karine majke. Alura želi zavladati Zemljom, slično kao što je bila i njezina sudbina na Kryptonu. Na Zemlji također postoji protumjera odnosno vojna organizacija Odjela za ekstra-normalne operacije (DEO) čiji je glavni zapovjednik Hank Henshaw (David Harewood). U budućnosti nagađam da će oni i Supergirl usko surađivati.

04062015_supergirl_rec_4

Mnoštvo je referenci iz Supermanovog univerzuma, ne samo stripovskog već i njegovog pojavljivanja na filmu i TV-u. Primjerice lik Winslowa Schotta je baziran na liku Toymana, negativca iz Supermanovih stripova; Sylvia Danvers, Karinu pomajka iz filma glumi Helen Slater koja je glumila Supergirl u filmu iz 1984.; Karinog očuha Freda Danversa glumi Dean Cain, glumio je Supermana u seriji „Lois and Clark: The New Adventures of Superman“. Hank Henshaw je ime negativca iz stripova, Cyborga Supermana, što se također može lijepo iskoristiti u daljnjim epizodama. Vartox je također negativac iz stripovskog univerzuma. Ostaje nam samo čekati daljnji nastavak sezone na jesen, budući da je pilot već zavladao internetom…

Zemlja više nema samo jednog zaštitnika. Sada ima mene… Superdjevojku!

Check Also

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Star Wars: Ahsoka – Putovanje na mjestu

Teško je napisati recenziju za seriju Star Wars: Ahsoka. S jedne strane, ovo je prvi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics