Daredevil – svijet u plamenu, osvrt na seriju iz Marvelove i Netflixove kuhinje

 

27042015_daredevil_1

Uz nadolazeći Avengers: Age of Ultron sasvim neočekivana poslastica osvanula je ovih tjedana na legalnom streaming servisu Netflix, a sretnici koji žive u zemljama gdje je dostupan Netflix mirne duše mogli su pogledati novi Marvelov serijski uradak na malim ekranima. Da, u pitanju je – Daredevil. Ionako mali ekrani odnosno televizijske serije danas nemaju isto značenje kao u prošlosti – jer ova mreža nudi seriju u web streaming formatu. Pretplatnicima je instantno bila na raspolaganju cijela sezona od 13 web epizoda, format koji se pokazao uspješnim kod njihovih drugih serija. Izgleda nevjerojatno, no istina je. Zašto bi čekali svaki tjedan s nestrpljenjem novi nastavak, kad imate cijelu seriju na dlanu šake dostupno odmah? Oni manje sretni gledatelji u zemljama gdje Netflix nije dostupan već su na neki drugi način došli do ovih dragocjenih epizoda. Daredevil je čak prema istraživanjima najviše piratizirana serija. Nakon Igre prijestolja, naravno.

Daredevil potječe iz Marvelovog stripovskog univerzuma, iz istog onog gdje žive i Osvetnici, Agents of S.H.I.E.L.D., Spider-man ili Punisher, kao i mnogi drugi. Prvi put se ovaj vrag u crvenom pojavio davnog travnja 1964. godine u prvom broju strip izdanja”Daredevil“. Stvorili su ga jedini i neponovljivi urednik-scenarist Stan Lee i crtač Bill Everett, uz primjetnu pomoć Jacka Kirbyja. Srebrno i brončano Daredevilovo doba stripa prošlo je lagano bez nekih znatnih pomaka u kvaliteti, vrteći koloplet istih supernegativaca po sličnom načelu kao i ostali superherojski stripovi tog doba. U moderno doba Daredevil ulazi početkom osamdesetih na velika vrata tek dolaskom famoznog Franka Millera na scenarističko čelo serijala. Autor koji je danas na velikom ekranu poznat po mnogim odličnim filmskim ekranizacijama poput Sin Cityja ili 300, a davnih dana napisao je i filmske scenarije za Robocopa 2 i 3 koji su bili editirani do neprepoznatljivosti.

27042015_daredevil_2

Osamdesete su bile vrijeme krize superjunaka, iliti tzv. sumrak superheroja, kad je svatko htio reinventirati žanr, udahnuti novi duh i žar u već iscrpljeni žanr. I naravno, ne bojati se postaviti kontraverzna pitanja, i pokušati odgovoriti na njih. Bilo je to doba Mooreovih Čuvara, kao i Millerova “Dark Knight returns“. Gorespomenuti Miller, kao i Alan Moore imali su serijale koji su im služili kao poligon za njihovo redefiniranje junaka – Moore svog Swamp-Thinga (Fibra: Čudovište iz močvare), a Miller svog Daredevila, slijepog superjunaka. Točku na I za Daredevila Miller je stavio 1992. objavivši petodijelni serijal “Daredevil: Čovjek bez straha” (vidi i Fibrina izdanja Daredevila) u kojem redefinira i upotpunjuje Daredevilovo porijeklo, od djetinjstva uz propalog oca boksača u Hell’s Kitchenu do njegovih prvih izleta u osvetničke vode u crnoj masci. Spominjem s nešto manje elana i filmsku verziju “Daredevila” iz 2003., kao i njegov još slabiji nastavak “Elektra” iz 2005. godine. Trebalo je 10 godina i gomila drugih Marvelovih filmova da konačno i Daredevil doživi propisnu ekranizaciju.

Smješten je u zajednički MCU, odnosno Marvelov kinematografski univerzum koji dijeli kontinuitet s ostalim filmovima najavljene franšize, a autori ga najavljuju kao prvi od serije serijala – uz ostalih četiri 13-epizodnih serijala – Jessica Jones, Iron Fist i Luke Cage. Sve će to kulminirati crossover miniserijom pod nazivom Defenders. Defenders su skromnija alternativa Avengersa, a tim najčešće čine neprilagodljivi junaci osobenjaci poput Hulka, Dr. Strangea, Namora ili Silver Surfera. Seriju je kreirao Drew Goddard, a Steven S. DeKnight potpisan je kao showrunner serije – ekipa koje se već davno iskazala svojim uradcima poput Spartacusa, Buffy ili Angela,koje su samo neke od kultnih serija u koje su bili uključeni.

Naslovni lik serije je slijepi odvjetnik Matt Murdock (Charlie Cox), kasnije poznatiji i kao osvetnik Daredevil, borac protiv kriminala. Izgubio je vid kao dječak u nesreći s “radioaktivnim” materijalima, no kao sreća u nesreći donijela mu je dar iznimno pojačanih ostalih osjetila. Kao malog slijepca koji je nedavno izgubio i oca, nakratko ga prihvaća i obučava Stick, pripadnik drevne sekte ratnika protiv zla. Malo ih zna za njegove izvannastavne noćne aktivnosti , jer po danu je on obični slijepi odvjetnik u odvjetničkom uredu koji vodi zajedno sa školskim kolegom Franklinom “Foggyjem” Nelsonom (Elden Henson), a uskoro im se pridružuje i tajnica Karen Page (Deborah Ann Woll). Radnja se odvija u Hell’s Kitchenu, kriminalnom carstvu samozatajnog i nedostižnog genija zla Wilsona Fiska (Vincent D’Onofrio) koji postaje glavna meta Murdockove potrage. No, Fisk se okružio moćnim kriminalnim suradnicima, a na njegovoj platnoj listi su svi, policija, političari, kriminalci, drogeraši. Od važnijih likova tu su Vondie Curtis-Hall kao novinar Ben Urich, i Rosario Dawson kao Claire Temple (u stripu lik poznat kao Night Nurse).

27042015_daredevil_3

Daredevilovo porijeklo preuzeto je iz spomenute Millerove serije “Daredevil: Man without fear“, a ostali elementi tog svijeta preuzeti su velikim dijelom iz Millerovog rada na serijalu Daredevil iz osamdesetih. Serijal je mračnijeg i ozbiljnijeg tona od ostalih serija iz Marvelovog univerzuma, s puno više kvalitetnih dijaloga i detaljne karakterizacije likova, te fantastičnom koreografijom scena borbi borilačkim vještinama, štapovima, kusarigamom (kosa na lancu), te ostalim stvarčicama koje akterima dođu pod ruku. Tek usporedbe radi bacite pogled na trominutnu masovnu scenu fajta u malom hodniku – spominje se The Raid: Redemption kao uzor, no zašto ne spomenuti i istovjetnu scenu iz hodnika iz Oldboya. Jesam li spomenuo ninje i drevne klanove ratnika? 😉 Daredevil ne nosi klasični žuti kostim s rogovima, a bome niti ispočetka noviji crveni kostim, već se odijeva u crno odijelo i masku.

Teme koje se provlače su moć, osveta i praštanje te vječita borba između dobra i zla. S time da, iako se nalaze na različitim stranama vage pravde i Fisk i Murdock rade to što rade za svoj grad, za Hell’s Kitchen. Jedan kako bi ga očistio od ološa, a drugi kako bi ga pretvorio u neku vrstu raja na Zemlji, bez svih onim siromašnih, slabih i nepoćudnih. Matt Murdock je snažnog katoličkog odgoja (koji se baš i ne vidi u sekvencama iz njegovog djetinjstva), no to je valjda uobičajena karakteristika svih potomaka irskih doseljenika iz radničkog staleža. Tako da dobro pazi da ne prekorači granicu oduzimanja ljudskog života, što se već u više navrata pokazala kao vrlo loša osobina osvetnika (koju je nadišao jedino Punisher). Jer ako vi ne ubijate, vaši neprijatelji ne libe se smjestiti vam metak u glavu. A tu je i pitanje osvete/pravde koja je isto proizašlo iz Biblije – “Ne osvećujte se, ljubljeni, nego dajte mjesta Božjem gnjevu. Ta pisano je: Moja je odmazda, ja ću je vratiti, veli Gospodin.” No, teško da će glavni likovi čekati Božju ruku kad je Vrag na vratima i vreba na nevine. Murdock se svako malo nalazi na rubu, pitanje je samo trenutka kad će napraviti nedopustivo. Samo je pitanje trenutka kad će ga tama povući za sobom. Wilson Fisk je u najmanju ruku intrigantan negativac, sposoban u jednom trenutku govoriti prekrasne stvari ženi, uživati u ljepoti, no istovremenu planuti u trenu i čovjeku doslovno otfikariti glavu udarajući ga i udarajući ga vratima auta. I potom se mrtav hladan ispričati da nije uživao u tome, ali je to morao uraditi. Inteligentni kriminalac-biznismen, beskrupulozan, impresivne tjelesne građe, i pun skrivenog bijesa koji svako malo izbije svom snagom. Pravi Kingpin.

Daredevil se fino konzumira, a dodatni bonus je instant sezona od 13 epizoda – apsorbirate li ga kao cjelonoćni maraton ili kao dvotjedna razbibriga – to je vaš izbor. Jer Netflix instant format to pruža. Duge spike, rasprave, odlične scene fajtova, i stripovski superheroji i supernegativci u nemilosrdnoj borbi. Osobno jedva čekam drugu sezonu i druge nezaboravne likove iz tog svijeta poput Bullseya ili Elektre! Ne časite ni časka, pridružite se Daredevilu, Neustrašivom, Nebojši, Crnoj masci ili Vragu u crvenom – i gledajte poput njega svijet u plamenu…

Check Also

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics