Agents of S.H.I.E.L.D., osvrt na početak druge sezone Marvelove serije

 

11102014_agents_of_shield

Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. – „svima omiljena“ Marvelova serija vratila se po drugi put na male ekrane! Moram to odmah na početku spomenuti kao Marvelovac entuzijast, iako me prva sezone nije nešto oduševila. Iako zasad još možemo reći da je ujedno i jedina; jer su Marvelovske ekranizacije ipak pretežito zasad na polju dugometražnih filmova. No i to će se nadam se uskoro promijeniti, budući da je najavljen i spin-off pod nazivom Agent Carter, kao i nove serije tijekom sljedećih godina. Premijera te serije planirana je za siječanj 2015., tijekom pauze sredinom serije S.H.I.E.L.D.-a. Nakon burne druge polovice prve sezone, iznenadnih preokreta i iznenađenja, vjerojatno je teško bilo predvidjeti u kojem će točno smjeru ići nastavak serije. Na pola sezone S.H.I.E.L.D. je imao slatki mali slatki crossover s filmom Kapetan Amerika 2: Ratnik zime, i promjene koje su tamo bile temelj filma odrazile su se u potpunosti i na seriju. Devastirana je organizacija S.H.I.E.L.D., cijela njihova infrastruktura je u rasulu, a to se može reći i za neprijateljsku organizaciju HYDRA. Stoga se lako može reći da će trebati izgrađivati organizaciju iz temelja. Direktor Fury je otišao u samovoljni egzil u zadnjoj epizodi prve sezone, povukao se sa svoje pozicije, a sada je na agentu Coulsonu red da vrati posrnulu organizaciju na stare staze slave.

Fury: “Coulsone, želim da počneš iznova, da izgradiš S.H.I.E.L.D. ponovno iz temelja. Samo polako i napravi to kako treba.”

Pogledajmo što nam novoga donosi nova sezona. Nakon rigoroznih izmjena u Coulsonovom timu nukleus je ostao više-manje isti uz male promjene – agent Phil Coulson (sada ravnatelj Coulson), Melinda May, hakerica Skye, agent Triplett i smušeni Leo Fitz. Grant Ward, agent gone bad, nalazi se u samici odsječen od svijeta, a odsutna je također Jemma Simmons, ljepša polovica Fitzsimmonsa (vidjet ćemo je u trećoj epizodi u sasvim novoj ulozi). Kao novitet imamo Lancea Huntera, freelance plaćenika koji posjeduje fini british akcent. Njega su na ovogodišnjem Comic-Conu predstavljali kao stalnu postavu druge sezone.

Na početku prve epizode nalazimo se na kraju 2. svjetskog rata (1945.), gdje nalazimo naciste, posljednje od sljedbenika Crvene lubanje i HYDRA-e kako nose specijalni artefakt. U tome ih sprečava preteča S.H.I.E.L.D.-a, odred S.S.R.-a iliti Strategic Scientific Reserve, pod vodstvom agentice Peggy Carter (Hayley Atwell). Članovi njezinog tima Timothy “Dum Dum” Dugan (Neal McDonough) i Jim Morita (Kenneth Choi). Vođa nacista je Reinhardt (Reed Diamond). Interesantno je što nose, plavo tijelo (vidi S1E14 TAHITI) i tajanstveni obelisk. Obelisk se sprema u specijalni kontejner i skriva na tajno mjesto i poslije saznajemo da je to prvi 0-8-4 artefakt koji je SHIELD pribavio. Agentica Carter pojavljivala se u više navrata, Kapetanu Americi i kratkim filmovima, a u planu je i cijeli jedan spin-off u njezinu čast. Živi bili pa vidjeli. Spominje se Howard Stark, otac Tonyja Starka, današnjeg Iron Mana.

11102014_agents_of_shield_2

U današnjicu nas uvode scenom razmjene, gdje bivši S.H.I.E.L.D.-ov agent Browning pokušava prodati informacije skupini plaćenika pod vodstvom agentice Isabelle Hartley. Glumi je stara dobra Xena, odnosno Lucy Lawless; koja je btw izazvala salve oduševljenja kad je predstavljena kao gost glumac u drugoj sezoni. Šteta samo što će je brzo otpisati. Coulsonova ekipa nadgleda razmjenu, kadli usred razmjene upadne ubojica Carl “Crusher” Creel (Brian Patrick Wade), koji pritom ispoljava neobične moći. Skye ga kasnije naziva “Absorbing man”, jer svoju genetsku strukturu može pretvoriti u bilo koju tvar koju dotakne. A tako je i njegovo službeno ime iz stripova. U stripovima je bio bivši boksač i zatvoreni kriminalac koji je postao Absorbing man tako što je popio tekućinu koju je asgardski bog Loki zamijenio s magičnim napitkom. Prvi put se pojavio u Journey into Mystery #114 iz ožujka 1965. Takoreći, ovo je originalno Thorov neprijatelj, da bi se kasnije sukobio i s Avengersima i ostalim superjunacima. Ekipa izvuče kraći kraj i nestane bez dokumenata. Vraćamo se u bazu i otkrivamo da se Coulsonova ekipa upravo proširila. Tu je i tajanstveni voditelj baze Billy Koenig (Patton Oswalt), zatim crnac i novi tech-guy/mehaničar Mack (Henry Simmons) koji zamjenjuje jednim dijelom Fitzsimmonse. Fitz je u zadnjoj epizodi pretrpio grdnu traumu na glavi i nakon toga pati od posljedica hipoksije. Točnije, vidi Simmonsicu poput imaginarnog prijatelja, budući da je ona iz nekog razloga napustila tim i gubi moć normalnog razmišljanja.

Vojska i vlada i dalje nemaju povjerenja u S.H.I.E.L.D., što je sasvim normalno budući da je bio totalno kompromitiran i infiltriran od strane HYDRA-e. Zato, brigadir general Glenn Talbot (Adrian Pasdar) odbija svaki oblik suradnje s Coulsonom, a u pozadini mu podršku radi jedan od senatora. Daljnji razvoj suradnje bit će na distanci, budući da je netrpeljivost prisutna s obje strane. No Coulson ipak pokazuje nadmoćnost nad vojskom i predlaže im pakt. u kojem S.H.I.E.L.D. sređuje i nabavlja superzlikovce, a vojska ih utamničuje.

Nova sezona, odnosno prve dvije epizode sezone, donose mnoge nove stvari, nove stare neprijatelje, dok su nove stare tajne još uvijek prisutne. Djevojku U Haljini S Cvjetnim Uzorkom vidjeli smo još na samom kraju prošle sezone kako posjećuje tajanstvenu ličnost, koja ima neke veze s Skyeinim očinstvom – ispostavlja se da tu ličnost glumi Kyle MacLachlan. Coulson i dalje pati od crtanja složenih shema po zidovima. Grant Ward je trenutno u dobro čuvanom pritvoru, te djeluje poput Hannibala Lectora, odavajući tajne HYDRA-e. Novi big bad, ustvari dvojica njih, su Sunil Bakshi (Simon Kassianides) i bivši HYDRA-in oficir Reihardt odnosno Daniel Whitehall, ime pod kojim se danas skriva i koji očito nije ni dan ostario od 1945., odnosno od zadnjeg sukoba s bivšim S.H.I.E.L.D.-om.

Prve dvije epizode nove sezone zapravo su jedna uvodna epizoda koji postavlja temelje za dalje. Likovi su zreliji i kompleksniji, i malo manje djetinjasti i prpošniji kako je to bio slučaj s ranijim epizodama prve sezone. Mitologija serije je već dobrano izgrađena, a materijala za priče može se naći i u Marvelovim stripovima, pridruženom kinematografskom Marvelovom svemiru, kao i prijašnjim događajima iz prve sezone. Scenaristički dio nije se promijenio, no imali su dovoljno prostora i vremena da se srede i daju publici ono što traži. Hej, 22 epizode po sezoni danas je luksuz i prosječne serije ne izvlače se samo tako – tako da mislim da su još i dobro prošli. Već u drugoj polovini prošle sezone atmosfera i koncept serije su se stubokom promijenili tako da možemo očekivati svašta u nadolazećim epizodama. Zasad pratim i svakom novom epizodom nadam se da će serija postati još za koji pedalj bolja, da me naprosto oduševi i zaprepasti. Kad bi se barem buraz Joss Whedon osobno upleo u pisanje serije, serija bi možda bila još i bolja; možda je mogla postati novi Firefly, no sve su to bile puste želje starih fanova…

Check Also

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics