Raspored projekcija je predstavljen pa izdvajamo što nas sve od žanra očekuje na četvrtom Fantastic Film Festivalu

 

Svi već znamo da četvrto izdanje Fantastic Zagreba traje od 27. lipnja do 05. srpnja te da nas očekuje više nego fenomenalan program klasika s žanrovskim ostvarenjima poput Aliena, Dine i Pobješnjelog Maxa. No to je samo jedan mali djelić programa u jednoj od kategorija koja od ove godine prigodno nosi ime Sretan rođendan. Došlo je vrijeme da se upoznamo i s ostalim kategorijama u kojima po običaju izvajamo primarno žanr.

Iz kategorije Vizije izdvojit ćemo njemački art-house “Sankofa” koji je snimljen na području bivše Jugoslavije, te je inspiriran apstraktnim, futurističkim spomenicima NOB-u, koji izgledom podsjećaju na uratke neke napredne vanzemaljske rase. U središtu radnje nalazi se svemirski brod na putu za Saturnov mjesec Titan. Ukoliko vam radnja zvuči poznato to je stoga što smo vas već upoznali s trailerom za ovaj film te nas posebno veseli što se nalazi na ovogodišnjem repertoaru Fantastica.

Za sve ljubitelje vrhunskog suspensa, trilera i horora, Ponoćno ludilo donosi čak tri žanrovska ostvarenja. Radnja austrijskog creature horrora “Krvavi glečer”, svojevrsnog hommagea Carpenterovog Stvora smještena je u Alpama gdje znanstvenici otkrivaju glečer koji krvari i ugrožava životinjski svijet, a potom i njih same. Švicarski “Chimeres” je nagrađivana horor-drama o muškarcu i ženi koji odlaze na romantični odmor u Rumunjsku, u zemlju slavnog krvoločnog Vlada Tepeša. Ondje muškarac doživljava nesreću, a potom i jezivi preobražaj. Film kojim se pak otvara festival je australski suspens horor godine – “The Babadook”, koji propituje tezu o pogubnosti pojedinih priča za djecu te oživljava strašno čudovište koje vreba iz ormara. To izvanredno psihološko ostvarenje snimljeno iz ženske vizure redateljici Jennifer Kent priskrbilo je važne festivalske nagrade.

Panorama otkriva dva žanrovska filma. Srpski fantastični horor “Nimfa” Milana Todorovića koji radnju smješta u Boku Kotorsku, gdje dvije mlade i privlačne Amerikanke stižu na odmor. Franco Nero igra crnogorskog starosjedioca koji ih mudro upozorava da ne posjećuju napuštenu tvrđavu na otočiću Mamuli, jer ondje obitava morsko biće iz narodne legende – nemilosrdna sirena ubojica. Da, znamo i ovo vam zvuči poznato jer smo vas već upoznali s filmom Nimfa/Mamula, i ako vas je zaintrigirao sada ga imate priliku pogledati na velikom platnu. “Posljednji dani” je nagrađivana španjolska SF triler drama o smrtonosnoj agorafobiji koja se iz Barcelone ubrzano širi svijetom poput epidemije.

Iz kategorije Orient Expressa izvajamo nežanrovsku, ali više nego zanimljivu biografsku animu “Vjetar se diže” oskarovca Miyazakija o tvorcu borbenih zrakoplova tijekom Drugog svjetskog rata. To je djelo osvojilo mnoge nagrade, među kojima i nominaciju za Oskara.

U sklopu Americane možete pogledajte jedan od najboljih horor trilera posljednjih godina, briljantni “You’re Next” u režiji nove zvijezde horora Adama Wingarda, o maskiranoj bandi naoružanoj sjekirama koja nepozvana ulijeće na obiteljsko okupljanje u ladanjskoj kući.

S programom kratkog filma ćemo vas upoznati kada bude dostupan, a ono što je upravo postalo dostupno je raspored projekcija ovogodišnjeg Fantastica pa nikako ne propustite isplanirati što ćete sve i gdje moći pogledati.

 

Check Also

Prvi pogled na Star Trek: Section 31!

Paramount Plus je na kraju siječnja ove godine objavio kako je Star Trek: Section 31 …

The Spiderwick Chronicles: novi trailer vam želi dobrodošlicu u grad pun magije

The Roku Channel objavio je službeni trailer za fantasy seriju The Spiderwick Chronicles, adaptaciju istoimenog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics